Лимун је свестрана и здрава намирница која се користи у многим јелима и напицима, али постоје ствари које не бисте требали радити с њим како бисте сачували његове храњиве твари и избјегли негативне учинке.
Висока температура може уништити витамин Ц у лимуну и промијенити његов окус, што може довести до горчине. Лимунов сок додајте тек пред крај кухања или након што се јело мало охлади.
Ако лимун оставите у води дуже од неколико сати, горка уља и пестициди из коре могу прећи у воду, посебно ако лимун није органски. Користите огуљени лимун или исциједите сок и чувајте га у фрижидеру.
Лимун може изазвати реакцију на УВ зрачење, што може довести до црвенила, флека или опекотина. Ако користите лимун за кожу, радите то навечр и темељно исперите прије изласка.
Због своје високе киселости, лимун може реагирати с алуминијумом, жељезом или бакром, што може ослободити штетне твари у храну. Користите стаклене, керамичке или нерђајуће посуде.
Лимунова киселина разграђује протеине, па је одличан за омекшавање меса, али предуго маринирање може довести до кашасте и гумасте текстуре. Маринирајте месо до 2 сата, овисно о врсти меса, преноси Аваз.
Најновије
Најчитаније
08
17
08
13
08
09
08
06
08
04
Тренутно на програму