Боровнице које се продају смрзнуте обично се беру у тренутку највеће зрелости, па се одмах бланширају и дубоко замрзну. На тај начин задржавају већину храњивих састојака, укључујући антиоксидансе и витамин Ц.
Замрзавање ствара ситне кристале леда у ћелијама боровнице, који оштећују њихове зидове. Звучи лоше – али није: тако се лакше ослобађају антоцијанини, моћни антиоксиданси који дају боровницама тамноплаву боју и повезани су са заштитом срца, крвних судова и мозга.
Код свјежих боровница, с друге стране, све зависи од тога колико су дуго путовале и колико су стајале на полицама. Дуг транспорт и складиштење могу довести до губитка осјетљивих нутријената, посебно витамина Ц.
Смрзнуте боровнице су често мекше кад се одмрзну, што некима не одговара за воћне салате или ако их једете из руке.
Али за смути, зобене каше, колаче или умаке – одличан су избор.
Већина квалитетних смрзнутих боровница нема додатог шећера ни адитива.
Ако имате приступ домаћим, свјеже убраним боровницама, наравно да су оне најбољи избор.
Али ако бирате између увозних свјежих које су дане провеле у транспорту и смрзнутих које су обрађене одмах након бербе – смрзнуте су врло често једнако добре, ако не и боље.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму