Извор:
Жена Блиц
01.09.2025
19:27
Ако било кога са ових простора питате који је саставни дио зимнице, свако ће вам без размишљања одговорити да је то ајвар. Свака домаћица има своју верзију ајвара. Неко воли благи, неко зачињени, неко додаје нетрадиционалне зачине, док неко воли минимализам и традицију.
Ипак, да исте припремили добар ајвар потребно је да знате "мале тајне" уз који ће бити савршено укусан.
Бирати квалитетне и здраве паприке спљоштеног облика, зато што се оне најлакше и испеку и ољуште. Нека су и скупље, на крају се – исплати, јер нећете дангубити око печења и љуштења - ништа теже, него љуштити лоше испечену паприку, док вас чека још на стотине њих.
Регион
Тешка несрећа на аутопуту, страдала једна особа
Никако не купујте мачку у џаку у виду паприка уредно напакованих и изложених у најсјајнијем сјају, у кутијама или тек мало отвореним џаковима – то на врху и около је лијепо и привлачно, али вас унутра чекају ситне, квргаве, ломљење, оштећене и често осушене паприке. Па нека су и дупло јефтиније, на крају изађу – дупло скупље.
Основно правило је да паприка буде јако добро испечена са обје стране, ако је пљосната, или са свих страна, ако вам се заломи округла, квргава и свакојака. Што је боље испечена, боље ће се ољуштити и ајвар ће прије бити укуван.
Ово је посебно препоручљиво ако вам се ипак заломе оне – свакојаке, водите рачуна да не изгоре. Подесите температуру на 200 степени, у неколико наврата притисните паприку руком или виљушком и када почиње да бива мекана, смањите температуру на 180 степени.
Култура
Добио оштре критике: Филм са Џулијом Робертс доживио фијаско
Онда када паприка почне да мења боју, од светлоцрвене да прелази у тамно бордо, искључите рерну и оставите их у њој још неко вријеме. Када рерна више није врућа, исипајте паприке у кесе, вежите их и покријте да се подпаре. Или их сипајте у неки суд, прекријте крпом и поклопите.
Ако сте паприку добро испекли, ако сте је спаковали како је описано, да се подпари, неће бити никаквих проблема да је лепо и лако ољуштите. Не треба вам чак ни чанче с водом, да повремено оперете руке. Боље узмите чисту стару крпу, навлажите је и повремено њом обришите руке. Ајвар ће вам бити захвалан.
Ово је традиционални рецепт за ајвар, а добићете 5 већих тегли, односно око 5 кг ајвара. Биће вам потребно око 6 сати, а резултат је укусан ајвар који ће сви хвалити.
10 кг рог паприке
3 кг плавог патлиџана
1 л сунцокретовог уља
5 чена бијелог лука
2 кашике шећера
4 - 5 кашика соли (по укусу)
БиХ
Шта су главни захтјеви превозника?
200 мл алкохолног сирћета
10 г конзерванса (опционо)
Паприке и патлиџан оперите и осушите чистим пешкиром. Паприке поређајте на плех и ставите у загрејану рерну на 200 степени. Пеците док кожа паприке не добије боју и почне да се одваја од меса. Печене паприке извадите, пребаците у чинију и прекријте пластичном фолијом да се кожа послије лакше одвоји од меснатог дијела. Оставите да се хлади око пола сата. Патлиџане поређајте на лим за печење и ставите у рерну на 225°Ц и пеците 30 - 40 минута, док не добију боју и омекшају. Печене патлиџане пребаците у чинију, прекријте их фолијом и оставите да се хладе пола сата. Послије хлађења ољуштите са коже и сјеменки. Очишћене паприке ставите у цедиљку да се исцеди вишак воде и ајвар буде гушћи. Урадите исто са патлиџанима.
Хроника
Хаос на граници: Мушкарац ударио полицајца, па га угризао
Ставите око 600 мл сунцокретовог уља у велику шерпу и оставите да се уље загрије на умјереној ватри. У међувремену самељите паприке и патлиџане на машини за месо или их исјецкајте у машини за мљевење. У загријано уље ставите мљевене паприке и патлиџане и мјешајте да не загори. Кад ајвар почне да кува, додајте ситно исјецкан бијели лук и наставите да мијешате. У зависности од количине састојака, биће потребно кувати и мијешати ајвар око 1,5 - 2,5 сата. Кад ајвар постане густ (требаће му отприлике 45 минута), додајте шећер, промијешајте, а затим додајте со. У почетку мање, а касније по потреби додајте још. Додајте алкохолно сирће и поново промјешајте, па по жељи додајте конзерванс и наставите да мјешате. Након 60 - 90 минута, ајвар треба да буде добре густине. Узмите мало кашиком на тањир и пробајте, опционо додајте со или шећер. Напуните претходно стерилисане, вреле тегле врућим ајваром, прекријте крпом или пешкиром и оставите да се охладе на собну температуру, а затим их спремите на тамно и хладно место, пише Жена Блиц.
Најновије
Најчитаније
22
17
22
13
22
13
22
12
22
07
Тренутно на програму
20:00
Лото, Лутрија РС
лото
20:10
Авионџије С01 ЕП01
серијски програм
20:35
Авионџије С01 ЕП02
серијски програм
21:00
Ћирилица
талк шоу
23:10
Вечерње вијести
информативни програм вијести
23:20
Друга шанса (12+)
документарни програм