За укусне, мекане и сочне палачинке потребан је добар рецепт, односно додавање неких тајних састојака у ону, већ класичну рецептуру – брашно, јаја, со/шећер и млијеко.
Како би баш сваки пут испале савршене, у смјесу би требало додати мало соде бикарбоне.
Састојци:
- 1 јаје
- 200 мл млијека
- 250 мл воде
- 200 гр брашна
прстохват соли
- 1/4 кашичице соде бикарбоне
- 2 кашике уља
- Уље за премазивање тигања.
Припрема:
Све течне састојке сједините, па додајте брашно, со и соду бикарбону. Смјесу добро умутите тако да нема грудвица. Додајте на крају уље, па поново све измијешајте.
Тигањ за палачинке загријте на максималној температури, а онда је смањите мало (7 од 9 подеока). Пеците палачинке, ређајте их једну на другу, а суд на коме су готове палачинке поклопите. Тако ће дуже остати топле, а сутрадан ће бити једнако мекане и укусне.