У ваздуху се осећа мирис празника, а домаћице широм земље већ планирају шта ће се наћи на свечаној васкршњој трпези. Док се јаја фарбају и колачи пеку, један рецепт се издваја по свом симболичном значају и неодољивом укусу — традиционални васкршњи хљеб познат као цуреки. Мекан, мирисан и благо сладак, овај хљеб носи дух празника у сваком залогају. Ако тражите рецепт који ће очарати и укућане и госте, овај цуреки је право благо које ће унијети топлину у ваш дом.
Састојци:
За хљеб:
1 кесица сувог квасца
1 шоља топлог млијека
3 већа јајета
150 г шећера + 1 кашичица
110 г путера
1 кашичица екстракта од ваниле
1 кг брашна
За глазуру:
1 јаје
2 кашичице млијека
мало сусама или листића бадема
Припрема:
У чинију сипајте квасац, па прелијте топлим млијеком и кашичицом шећера. Промијешајте, покријте крпом или провидном фолијом и оставите са стране око 10 минута.
Док се квасац активира, у другој чинији помијешајте јаја и шећер и мутите миксером. Потом додајте путер који је одстојао на собној температури, со, екстракт ваниле и активирани квасац и мијешајте док се све лијепо не сједини.
Постепено додајте брашно и рукама замијесите тијесто. Додајте све док тијесто не постане глатко и док не почне да се одваја од зидове чиније. Тијесто почните да мијесите на радној површини и формирајте јуфку. Посуду премажите уљем и вратите тесто у чинију и премажите уљем цијелу јуфку. Поново тијесто покријте и оставите на топлом да се подигне најмање сат до сат и по, све док се и не удвостручи.
Плех у коме ћете пећи цуреки подмажите. Тијесто извадите на радну површину и можете га украсити по вољи. Можете да подијелите у мање јуфке и тако поређате по плеху, можете направити плетеницу или неки други облик. Који год облик да направите, њежно га пребаците у плех. Поново покријте и оставите у плеху још око пола сата.
Помијешајте јаја и млијеко и премажите преко тијеста па поспите и сусам или листиће бадема. Пеците на 180 степени најмање 45 минута, ако не и до сат времена. Када буде готов, извадите га и оставите до 10 минута да се охлади.
Ако не поједете све, можете га држати у кесама и замрзнутог и до три мјесеца.
Пријатно! Срећан Васкрс!