Large banner

Извор:

Магазин новости

25.11.2024

09:39

Коментари:

0

Подијели:

Запршка за сарму по рецепту наших бака

Запршка за сарму по рецепту наших бака

Оно што сви волимо је сарма која је краљица српске кухиње. Свако је спрема на свој начин, а сада ћете видјети како се спрема права сарма, како само наше баке знају да је праве.

Ово су састојци за рецепт за прављење сељачке сарме:

- 300 мл куваног парадајза

- већа глава киселог купуса

- ловоров лист

- димљена сланина

- 6 чена белог лука

- 1 кг мљевеног мијешаног меса (говедина/свињетина) 

- 3 главице црног лука

- месо по жељи (врат, ребра)

- со и бибер

- домаћа маст

- сува паприка

- шоља пиринча

Припрема:

1. Пропржите лук и бијели лук, па додајте мљевено месо. Додајте зачине и со по укусу. Када се све лијепо пропржи, додајте опрани пиринач, па узмите купус и увијте сарму.

2. Уклоните коријен са сваког листа да бисте га лакше умотали. Када их умотате, ставите у дубоку тепсију гдје сте на дну намазали масноћу.

3. Ређати сланину и суво месо, додати ловоров лист по жељи. Сипајте парадајз, па долијте воде да се сарме натопи. Кувати око 2 сата, обавезно на лаганој ватри.

4. На крају на масти можете пропржити по кашику брашна и алеве паприке, а пред крај кувања, док се још крчка, прелијте сосом. Добићете одличан прелив за сарму.

Large banner