06.09.2025
09:27
Јесен доноси обиље укусних и храњивих сезонских намирница које су идеалне за припрему здравих оброка. Кориштењем локалног воћа и поврћа не само да уносимо више витамина и минерала, већ и уживамо у свјежијем и богатијем окусу хране.
У наставку доносимо неколико једноставних јесенских оброка који помажу да останете пуни енергије и ојачате имунитет током хладнијих дана.
Топла пита од бундеве одличан је избор за почетак дана. Богата је влакнима, витаминима А и Ц, и пружа осјећај ситости.
Састојци: зобене пахуљице, печена бундева, јаја, мало меда или јаворовог сирупа, цимет, мушкатни орашчић.
Бундева јача имунитет и благотворно дјелује на кожу, док зоб даје стабилну енергију кроз цијело јутро.
Ручак: Јесења салата са јабукама, орасима и сиром
Лагана, али храњива салата савршена је за јесен – спаја слаткоћу јабука са сланоћом сира и хрскавошћу орашастих плодова.
Хроника
Потукли се због скеле: У обрачуну повријеђено више људи
Састојци: свјеже јабуке, зелена салата, рукола или спанаћ, ораси или бадеми, фета сир, грожђице, маслиново уље, лимунов сок.
Јабуке су богате влакнима и витамином Ц, а ораси доприносе здрављу срца и мозга захваљујући здравим мастима.
Вечера: Чорба од црвене леће и поврћа
Топла чорба савршен је оброк за хладне вечери. Лако се припрема, а богата је храњивим тварима.
Састојци: црвена лећа, мрква, лук, целер, парадајз, бијели лук, першун, куркума, кумин, маслиново уље.
Црвена лећа је одличан извор биљних протеина и влакана, а поврће и зачини додатно јачају имунитет и смањују упале.
Ужина: Печене јабуке са циметом
Брз и укусан међуоброк који задовољава жељу за слатким, а не оптерећује организам.
Састојци: јабуке, цимет, мало меда или јаворовог сирупа, по жељи мало ораха или бадема.
Јабуке и цимет заједно дјелују као снажни антиоксиданси, а додатни орашасти плодови пружају енергију и здраве масти.
Десерт: Јогурт са бундевом и орасима
Лаган и здрав десерт који се припрема за неколико минута.
Србија
Дачић о протестима: Маскирани нападачи пиротехником и шипкама кренули на полицију
Састојци: грчки јогурт, пире од бундеве, мало меда, цимет, ораси или бадеми.
Грчки јогурт је богат протеинима и добрим бактеријама, док бундева и орашасти плодови хране организам витаминима, влакнима и здравим мастима.
Иако нам хладније вријеме смањује осјећај жеђи, редовна хидратација остаје важна за здравље, пробаву и квалитету коже.
Друштво
Радован Ковачевић о нападу на Бранислава Бореновића
Пратећи ритам природе и користећи сезонске намирнице, можете уживати у укусним и здравим оброцима који чувају вашу енергију и имунитет током цијеле јесени, пише Вијести.ба.
Хроника
3 ч
0Свијет
3 ч
0Србија
3 ч
0БиХ
3 ч
0Најновије
Најчитаније
12
54
12
53
12
50
12
43
12
39
Тренутно на програму