Кафа ујутру. Кафа на послу. Кафа уз разговор са пријатељима. За многе је кафа више од напитка, а самим тим заслужено има и свој дан. Данас, 1. октобра, се широм свијета обиљежава Међународни дан кафе!
Сматра се да су својства зрна кафе први пут откривена у Етиопији. Зрна су заправо коштице које се налазе у бобицама кафе или трешње. Прича сеже у 9. вијек и каже да је пастир коза примјетио њихов стимулативни ефекат поменутих коштица на своје козе и почео да експериментише.
Испијање кафе је првобитно постало популарно у арапском свијету, вјероватно од око 15. вијека, а затим се проширило широм Азије, затим у Италију и широм Европе и Америке, а тако је дошло и до многих који можда и у овом тренутку док читају овај текст држе шољицу кафе у рукама.
Међународни дан кафе је 2015. године признат као прослава од стране Међународне организације за кафу. Покренут је у Милану, у Италији, како би се подигла свијест о тешком положају узгајивача кафе и промовисала праведна трговина.
Како се прави идеална шољица кафе?
Иако многи од нас мисле како ћемо ујутру што брже и што једноставније направити кафу сипајући врелу воду из кувала и направити шољицу кафе што је брже могуће, поступак би заправо требало да буде промишљен.
Савршена мјера кафе
Уз то, требало би да пронађете савршени однос кафе и воде и ту количину користити сваки дан. На примјер, добар рецепт за кафу јесте 70 грама кафе на један литар воде. Врелу воду прелијте преко мљевених зрна кафе, помијешајте након 30 секунди и након четири минута можете да пијете кафу.
Важно је и гдје држите кафу. Кафу би увијек требало држати у чврсто затвореној чинији што даље од фрижидера. Врло је деликатна намирница и требало би да избјегавате присуство кисеоника, влаге или мирисе друге хране.