Чини се да је куповина јаја једноставан посао. Међутим, разлике постоје у квалитету, сорти и боји.
Када је ријеч о бијелим и смеђим јајима, поставља се питање која је битна разлика?
Наиме, боја љуске јајета зависи од расе кокошке која носи јаје, а не од исхране, животне средине или других фактора.
Имајте у виду да су и бијела и смеђа јаја природна, као и друге нијансе сиве боје. Не постоји апсолутно никаква разлика у укусу или квалитету јајета на основу боје љуске. Разлика је у генима.
"Бијела јаја легу кокошке са бијелим перјем, док жута јаја легу коке са шареним и црвеним перјем. Такође, постоји и врста Американа кокошки које легу јаја са плавом љуском", објашњавају стручњаци са Универзитета Корнел у САД.
Један од узгајивача, Владимир Петровић каже да боја љуске зависи од врсте кокошака.
"Бијела јаја у себи имају мање холестерола, слађа су и бјеланце се боље мути. Она су рјеђа, али су и траженија. Дакле, боја љуске нема везе са исхраном кокошака, већ има везе са бојом жуманцета. Када кокошка једе компоненте које имају више црвеног пигмента, жуманце је жуће. Али и оно мање жуто је одличног квалитета. Кокошке хранимо природном храном, јечмом, сојом, житима, додајемо и витамине", објаснио је Петровић.
С друге стране, нутрициониста Милка Раичевић сматра да су јаја без обзира на боју љуске здрава и да их треба јести неколико пута седмично.
Стручњаци указују на то да конзумирање јаја може да одигра виталну улогу у спречавању кардиоваскуларних болести.
Истраживање, објављено у часопису "Нутриентс", показало је да једење између једног и три јајета седмично "изгледа да штити" од болести.