Настала у Италији

Колико љешника има у тегли Нутеле: Занимљивости о планетарно популарном крему

  • Извор: Агенције
  • 17.02.2025. 19:57

Франческо Ривела, дугогодишњи блиски сарадник Мајкла Ферера и хемичар који је значајно допринио томе да Нутела постане глобална икона, преминуо је у 97. години. Био је један од главних сарадника Мајкла Ферера, власника италијанске фабрике, а главно питање које мучи многе љубитеље ове посластице, да ли ће Ферерови насљедници бити способни да сачувају овај бренд. А, ево како је све почело.

Одакле је потекла идеја за такав слаткиш?

Прича почиње 1806. године у Торину, у Италији, у моменту када Наполеон тежи да онемогући трговину са Британијом у намјери да освоји рат. Настале су блокаде које су довеле до тога да чоколада вриједи читаво богатство. Несташица какаа приморала је произвођаче чоколаде у овој области да експериментишу са новим укусима.

Сналажљиви произвођач чоколаде у Торину почео је да експериментише са локалним љешницима како би што више развукао залихе чоколаде. Новонастали крем добио је име по лику из Торина - Commedia dell’Arte: Gianduja. Будући да је љешника у овој области било напретек, они су били јефтинији од какаа, што је чоколаду „гиандуја“ учинило приступачнијом за конзумирање.

Поновни раст цијене чоколаде

Током Другог свјетског рата цијена чоколаде је поново драстично порасла. Из тог разлога је 1946. италијански посластичар из Алба у Пијемонту по имену Пиетро Фереро, оснивач италијанске компаније за производњу слаткиша Фереро, одлучио да одговори на овај изазов, још једном се окренувши магичном крему од љешника.

Фереро је представио нову верзију названу „Supercrema Gianduja.“ Крем се одомаћио у свим кућама широм Италије. Мазали су га на тост, кроасане, мијешали са сладоледом или га јели директно из тегле кашичицама. Школарци су трчали са препеченим тостом у нади да ће од трговаца добити бесплатну ужину.

Фереров син, 1963. године, Мајкл, 1963. године оживио је Суперкрем. Како би га изрекламирао у цијелој Европи производ је преименован у “Nutella”. Била је то 1964. када је прва тегла Нутеле напустила фабрику у Алби 20. априла 1964. Производ је постигао инстант успјех, пише портал Моја чоколада.

Данас су главни састојци Нутеле љешници, палмино уље, шећер, какао и обрано млијеко. Када је француски сенатор Ивес Даудигнy 2012. године предложио повећање пореза на палмино уље. Палмино уље је са 20 одсто један од главних састојака Нутеле, а порез је у медијима назван “порезом на Нутелу”.

Неколико занимљивости о Нутели

1. Нутела је у Америку стигла 1983. године. Од тада је стекла култни статус - преукусни крем има чак и свој Свјетски дан Нутеле, који се обиљежава 5. фебруара.

2. Фереро сваке године купује око четвртину свјетске залихе љешника.То је више од 100.000 тона.

3. У свакој тегли Нутеле од 400 грама налази се тачно 52 љешника.

4. Италијани су до те мјере поносни на Нутелу да су је ставили на поштанску маркицу.

5. У Француској је 2015-те суд забранио родитељима једне дјевојчице да јој дају име Нутела уз образложење да са таквим именом лако може постати предмет подсмијевања и омаловажавања.

6. Један дизајнер отишао је корак даље осмисливши браву којом се може закључати тегла Нутеле. Идеја се показала толико популарном да је изумитељ почео да их продаје на eBayu

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: