22.11.2023
13:50
За наше би здравље кориснији могли бити охлађени угљикохидрати од свјеже скуваних - хладна тјестенина, рижа и кромпир могу помоћи смањити ризик за развој болести које данас односе највише живота, као што су рак, дијабетес и срчане болести.
Промијењене скробне молекуле у скуваним и потом охлађеним угљикохидратима воде до занимљивих здравствених добробити, објаснио је др. Балас Бајка, цријевни физиолог на Краљевском универзитету у Лондону.
Кључно је то што тако промијењене компоненте, познате као резистентни скроб, постају теже пробављиве, а то значи да се неки шећери из угљикохидрата не апсорбирају у крвотоку. Због тога ниво шећера у крви остаје стабилнији, па ћемо дуже бити сити и мање ћемо посезати за нездравим залогајима. Занимљиво је и то што резистентни скроб садржи мање калорија од свјеже куханих угљикохидрата, отприлике 50% мање, односно око пола калорије по граму.
Студије су откриле и да остаци угљикохидратног ручка могу покренути ослобађање више хормона ситости, као што су колецистокинин (CCK) и глукогену сличан пептид 1 (ГЛП-1), иначе активни састојак неких тренутно хит лијекова за мршављење.
Стручњаци откривају и да је резистентни скроб храна за добре бактерије у нашим цријевима које нас штите од широког распона болести, укључујући срчане, а показало се и да може хранити станице у цријевима потицањем производње маслачне киселине (бутират), твари која може помоћи у смањењу разине упале у цријевима и у поправљању оштећења ДНК, потенцијално спречавајући раст и репликацију станица рака.
Све је више доказа да једење резистентног скроба може смањити ризик за развој неких типова насљедног рака. Ранија је студија, објављена у публикацији Cancer Prevention Research, сугерисала да овај тип скроба помаже у смањењу стопе рака једњака, желуца, билијарног система, гуштераче и дванаесника код људи с генетском склоношћу и то за више од 60%, а учинак је био најочитији у дванаеснику, горњем дијелу танког цријева, у којем се рак ријетко открива у раној фази.
Поновно загријавање хладних угљикохидрата може смањити количину резистентног скроба у њима. У рижи ће количина пасти око 20%, кажу стручњаци, док ће се у кромпиру смањити знатно више, јер различити угљикохидрати имају различите омјере типова скроба које садрже, пише Живим.
Најновије
Најчитаније
18
28
18
25
18
21
18
19
17
53
Тренутно на програму