26.06.2025
18:30
Пиво је једно од најпопуларнијих алкохолних пића и дио је дуге традиције испијања и дружења.
Његов састав је релативно једноставан, али квалитет и укус пива зависе од односа и квалитета састојака, као и од самог процеса производње.
Основни састојци пива су: мвода, јечмени слад, хмељ и квасац.
У неким пивима могу бити додати и други састојци као што су кукуруз, пиринач или пшеница, како би се утицало на укус или цијену производа. У посљедњим годинама, све је популарнија и производња занатских ("craft") пива која укључују разне додатке као што су воће, зачини или димљени састојци, што проширује спектар укуса.
Српска индустрија пива је веома разноврсна – од великих индустријских пивара до малих, занатских произвођача. Велике пиваре углавном производе лагере, пива свијетле боје и благог укуса, док мање пиваре експериментишу са различитим стиловима као што су IPA (индија пејл ејл), стаут, пшенично пиво и друга.
Што се тиче алкохолног садржаја, већина пива у Србији има између 4 и 5% алкохола, мада постоје и јача, као и безалкохолна пива. На етикети сваког пива обавезно се наводи проценат алкохола, као и основни састојци и рок трајања.
У посљедње вријеме расте интересовање за квалитет и поријекло састојака. Потрошачи све више обраћају пажњу на то да ли је пиво прављено од природних састојака и да ли садржи адитиве. Иако индустријска пива понекад укључују додатке ради стабилности и дуже трајности, занатска пива најчешће теже минималној обради.
Укратко, садржај пива у Србији зависи од врсте и произвођача, али се у основи свако пиво ослања на традиционалне састојке, уз све већу тежњу ка квалитету, а не само количини. Потрошачи данас имају шири избор него икада – од стандардних комерцијалних пива до уникатних, ручно прављених варијанти које нуде нова искуства у свијету укуса.
У наставку прочитајте списак појединих српских индустријских лагер пива са њиховим садржајем.
Нектар
Производи се у Бањалуци. Његови састојци су: вода, јечмени слад, јечам, хмељ.
Нектар без филтера
Производи се у Бањалуци. Његови састојци су: вода, јечмени слад, јечам, хмељ, пивски квасац.
Бањалучко
Производи се у Бањалуци. Његови састојци су: вода, јечмени слад, јечам, хмељ.
Бараба
Производи се у Бањалуци. Његови састојци су: вода, јечмени слад, јечам, хмељ.
Кастел
Производи се у Бањалуци. Његови састојци су: вода, јечмени слад, јечам, хмељ.
Нишко
Производи се у Србији. Његови састојци су: вода, јечмени слад, кукурузна крупица, хмељ
Карлзберг
Производи се у Данској. Његови састојци су: вода, јечмени слад, хмељ и пивски квасац.
Лав
Производи се у Србији. Његови састојци су: вода, јечмени слад, кукурузна крупица, јечам, хмељ, пивски квасац.
Будвајзер Будвар
Производи се у Чешкој. Његови састојци су: вода, јечмени слад, хмељ.
Туборг
Производи се у Данској. Његови састојци су: вода, јечмени слад, кукурузна крупица, хмељ, пивски квасац.
Ваљевско
Производи се у Србији. Његови састојци су: јечмени слад - само један састојак (скоро па сигурно има кукурузну крупицу).
Јелен
Производи се у Србији. Његови састојци су: вода, јечмени слад, кукурузна крупица, хмељ.
Никшићко
Производи се у Црној Гори. Његови састојци су: вода, јечмени слад, кукурузна крупица, хмељ.
Апатинско
Производи се у Србији. Његови састојци су: вода, јечмени слад, кукурузна крупица, хмељ.
Бекс
Производи се у Њемачкој. Његови састојци су: вода, јечмени слад, хмељ, пивски квасац.
Старопрамен
Производи се у Чешкој. Његови састојци су: вода, јечмени слад, јечам, хмељ.
Бавариа
Производи се у Холандији. Његови састојци су: вода, јечмени слад, хмељ.
Стела
Производи се у Белгији. Његови састојци су: вода, јечмени слад, хмељ.
Зајечарско
Производи се у Србији. Његови састојци су: вода, јечмени слад, кукурузна крупица, екстракт хмеља.
Лашко
Производи се у Словенији. Његови састојци су: вода, јечмени слад, хмељ.
Хајнекен
Производи се у Холандији. Његови састојци су: вода, јечмени слад, екстракт хмеља.
Амстел
Производи се у Холандији. Његови састојци су: вода, јечмени слад, кукурузна крупица, хмељ, екстракт хмеља.
На ОВОМ ЛИНКУ можете погледати списак свих српских индустријских лагер пива са њиховим садржајем.
Најновије
Најчитаније
14
34
14
33
14
20
14
20
14
20
Тренутно на програму