21.08.2025
20:20
Србија је позната по својој богатој кулинарској традицији, а интернет страница ТастеАтлас, која оцјењивањем традиционалних јела из цијелог свијета даје увид у гастрономске специјалитете, редовно објављује листе најбољих јела.
На првом мјесту, као најбоље слано пециво, се налазе пазарске мантије, са оцјеном 4.7 од могућих 5. Тајна квалитета пазарских мантија строго је чувана, а стручњаци тврде да се крије у аутентичности домаћих производа и најквалитетнијем месу.
Мантије су специјалитет из Новог Пазара који се сматра једним од најпрепознатљивијих јела овог краја. Припремају се од танко развученог тијеста, надевеног ситно сецканим месом.
Петковић: ЦИК по Куртијевом налогу одбацио учешће српске листе на изборима
Тијесто се затим пажљиво увија у мале залогаје и пече док не добију златно-смеђу, хрскаву корицу.
Најчешће се служе уз кисело млеко или јогурт, што додатно наглашава њихов богат и сочан укус.
Овај аутентични залогај није само храна, већ дио традиције и гостопримства Санџака, па су мантије постале симбол Новог Пазара и незаобилазан доживљај за сваког посјетиоца.
Српска кухиња је спој различитих утицаја, прије свега балканских, османских, аустроугарских и медитеранских, што јој даје посебан карактер и разноврсност укуса.
О рачуну у Дубровнику бруји свијет: ''Да ли су од злата?''
Основне намјернице попут меса, поврћа, сира и тијеста чине основу многих традиционалних јела, док се процеси припреме често ослањају на споро кување, печење и димљење, што доприноси богатству арома.
Велики дио српске кулинарске традиције чине оброци припремљени за посебне прилике, као што су славе, Божић, Ускрс, Курбан бајрам или друга славља. Свака од ових прилика носи са собом специфичне рецепте и ритуале који се вијековима преносе унутар породица.
Поред тога, српска кухиња је позната по гостопримству, гдје се сваки гост дочекује богатом трпезом и аутентичним специјалитетима.
Јована Јеремић добила 44 милиона за мјесец дана
ТастеАтлас рангирање потврђује да је српска кухиња препозната у свијету, али такође пружа прилику за даљу промоцију и унапређење гастрономског туризма. У ери глобализације, гдје модерни ресторани експериментишу са иновативним приступима традиционалним јелима, Србија има шансу да још више афирмише своју кулинарску сцену.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму
21:00
Мућке С 03 ЕП 07 (12+)
серијски програм
21:35
Ало Ало С05 ЕП 23 (12+)
серијски програм
22:10
Вечернје вијести
информативни програм вијести
22:25
Дивље пчеле ЕП 79 (12+)
серијски програм
23:20
Погледај у сутра ЕП 171 (12+)
серијски програм
23:50
Погледај у сутра ЕП 172 (12+)
серијски програм