Италијани веома озбиљно схватају културу пијења кафе, а постоје одређена правила о наручивању и конзумирању кафе у италијанским кафићима и баровима која многи не познају.
Британци су познати по својој љубави према капучину, који често наручују у било које доба дана, па чак и након вечере уз десерт. Међутим, наручивање капучина након 11 сати у Италији може изазвати незадовољство код конобара.
Ово правило се заснива на увјерењу да је капучино јутарњи напитак, који се обично састоји од једнаких дијелова еспреса, стимд млијека и пјене, и најчешће се пије уз слатке пецива или кроасане.
Када Британци траже капучино након 11 сати, Италијани то доживљавају као непоштовање, будући да се у то вријеме сматра примјеренијим прећи на јаче кафе као што су макијато или еспресо, које су намијењене за уживање без додатног млијека или шећера.
Иако не постоји закон који забрањује конзумацију капучина након 11 сати, мало је Италијана који ће га пити након ручка. Већина њих избјегава капучино послије ручка јер пола шоље млијека и кафе након обилног оброка може бити тешко пробављиво.
Елизабет Минкили, списатељка о храни из Рима, објашњава да се млијеко у том контексту сматра тешким за пробаву.
"Добро је за богат јутарњи оброк, али након великог оброка, чаша топлог млијека није пожељна", каже Минкили.
Такође, разлози због којих Италијани бирају слатки доручак умјесто меса и јаја леже у историји земље, када је месо било луксуз, које се чувало за главне оброке у вечерњим сатима.
"Историјски, Италија је била веома аграрна и сиромашна", додаје италијанска хисторичарка хране Франкине Сеган.
"Људи су доручковали остатке хране, обично тврди хљеб натопљен млијеком", додаје.