Занимљиво

Зашто Италијане нервира начин на који многи пију кафу

  • Извор: Агенције
  • 01.10.2024. 12:06

Италијани веома озбиљно схватају културу пијења кафе, а постоје одређена правила о наручивању и конзумирању кафе у италијанским кафићима и баровима која многи не познају.

Британци су познати по својој љубави према капучину, који често наручују у било које доба дана, па чак и након вечере уз десерт. Међутим, наручивање капучина након 11 сати у Италији може изазвати незадовољство код конобара.

Ово правило се заснива на увјерењу да је капучино јутарњи напитак, који се обично састоји од једнаких дијелова еспреса, стимд млијека и пјене, и најчешће се пије уз слатке пецива или кроасане.

Градски стадион у Бањалуци добија европско рухо

Градски стадион у Бањалуци добија европско рухо

Када Британци траже капучино након 11 сати, Италијани то доживљавају као непоштовање, будући да се у то вријеме сматра примјеренијим прећи на јаче кафе као што су макијато или еспресо, које су намијењене за уживање без додатног млијека или шећера.

Иако не постоји закон који забрањује конзумацију капучина након 11 сати, мало је Италијана који ће га пити након ручка. Већина њих избјегава капучино послије ручка јер пола шоље млијека и кафе након обилног оброка може бити тешко пробављиво.

Елизабет Минкили, списатељка о храни из Рима, објашњава да се млијеко у том контексту сматра тешким за пробаву.

"Добро је за богат јутарњи оброк, али након великог оброка, чаша топлог млијека није пожељна", каже Минкили.

Такође, разлози због којих Италијани бирају слатки доручак умјесто меса и јаја леже у историји земље, када је месо било луксуз, које се чувало за главне оброке у вечерњим сатима.

Раднику комуналног предузећа отели лопату и ударали га по глави

Раднику комуналног предузећа отели лопату и ударали га по глави

"Историјски, Италија је била веома аграрна и сиромашна", додаје италијанска хисторичарка хране Франкине Сеган.

"Људи су доручковали остатке хране, обично тврди хљеб натопљен млијеком", додаје.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Путуј, пробај заволи са Лазаром

    'Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Моја Планина

    Наша екипа и овај пут отвара јединствени свијет зимских авантура и забаве на Јахорини и открива се оне њене чари које је чине омиљеним избором туриста за зимовање цијелог региона.