16.06.2025
09:57
Кроасани су данас симбол француске кухиње и обожавани су широм свијета, међутим, ријетки знају да они заправо потичу из Аустрије и да су инспирисани аустријским пецивом кипферл.
Кроасани су путерасто, прхко тијесто. Модерни кроасан развили су француски пекари у 19. и почетком 20. вијека, а постоје многе теорије и дебате о његовом настанку и поријеклу. Француски пекари који су развили модерни кроасан су били инспирисани аустријским тијестом у облику полумјесеца званим кипферл. Ријеч кроасан такође потиче од овог облика полумјесеца.
Кипферл се у Аустрији прави и једе стотинама година, још од 13. вијека. Кипферл се прави од разних врста тијеста, а долази и у слаткој и у сланој верзији. Данас, ако наручите кипферл, највјероватније ћете добити колачић.
Једна легенда каже да су аустријски пекари створили кипферл како би прославили пораз Османског царства у бици код Беча 1683. године - инспирисан обликом полумјесеца на османској застави.
Такође, за његов долазак у Француску се веже још једна легенда која каже да су кроасани у Француску дошли с Маријом Антоанетом, доносећи дашак њеног аустријског одгоја на двор краља Луја 16. Ипак, не постоје стварни историјски докази ни за једну од ових прича.
Кроасани су се почели појављивати у Француској крајем 17. вијекаа, иако су тек у 19. вијеку стекли широку популарност.
Крајем 1830-их аустријски официр Аугуст Занг отворио је бечку пекару у Паризу. Пекара је служила бечке специјалитете, укључујући кипферл. Брзо је постала популарна и инспирисала друге француске пекаре. Кроасани су постали популарни као доручак - чак их је и Чарлес Дикенс споменуо у свом часопису 1870-их.
Кроасан је постао неизоставни дио француске културе доручка током 20. вијека, посебно с порастом броја кафића и сластичарница. До 1920-их, био је главна посластица у паришким кафићима. Популарност овог пецива проширила се на међународно тржиште, учвршћујући његов статус типичне француске делиције.
Данас се кроасан додатно развио, с варијацијама које укључују верзије пуњене чоколадом и слане опције пуњене шунком и сиром, преноси Кликс.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму