03.05.2021
15:56
Sezona je mladog luka i šteta je ne iskoristiti priliku jer je bogat vitaminima i mineralima, i odličan u zaštiti zdravlja.
Mladi luk ima antibakterijska svojstva pa štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje varenja…
Zeleni dio mladoga luka nikako ne bi trebalo bacati jer se u njemu nalaze nutrijenti odlični za zdravlje.
Štiti srce – pun je antioksidansa koji štiti ćelije u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.
Dobar je za vid – štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog sljepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko tri posto dnevnih potreba za vitaminom A.
Jača kosti – vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko 2 posto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove, prenosi portal Alo.
Snižava holesterol – posebno njegov zeleni dio koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu. Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pomaže i u regulisanju nivoa šećera.
Za ljepšu kožu – pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.
Најновије
Најчитаније
11
14
11
12
11
05
10
57
10
57
Тренутно на програму
9:55
Телетрговина
телетрговина
10:10
Од јутра до сутра ЕП 34 (12+)
серијски програм
10:55
Телетрговина
телетрговина
11:10
Ко те шиша
серијски програм
11:35
Телетрговина
телетрговина
11:55
Временска прогноза
временска прогноза
12:00
Погледај у сутра ЕП 193 (Р, 12+)
серијски програм