У стресним ситуацијама често бирамо нездраву храну богату мастима и шећерима. На срећу, научници су открили да одређени састојци могу помоћи у ублажавању њихових негативних ефеката.
Недавна истраживања показала су да какао може смањити штетне утицаје масне хране на здравље срца током периода стреса.
Какао напитак богат флаванолима, према британским научницима на челу са др Катарином Рендеиро, професорком нутриционистичких наука, може да неутралише одређене негативне ефекте конзумирања масне хране у стресним ситуацијама.
И док је познато да масна храна нарушава функцију крвних судова и смањује доток кисеоника у мозак, најновија истраживања сугеришу да природна једињења присутна у какау, зеленом чају и одређеном воћу могу заштитити кардиоваскуларни систем у стресним ситуацијама, посебно када се конзумира масан оброк.
Научници провјеравали како какао утиче на стрес
Истраживање је обухватило младе и здраве одрасле особе које су за доручак јеле оброк богат мастима – кроасан са путером, чедар сиром и пуномасним млијеком. Након тога, учесници су пили какао напитак са високим или ниским садржајем флаванола, а затим су рјешавали осмоминутни тест менталног стреса који је укључивао сложене математичке проблеме, дизајниране да повец́ају број откуцаја срца и крвни притисак.
Како би процијенили функцију крвних судова, научници су мјерили крвни притисак, кардиоваскуларну активност и оксигенацију префронталног кортекса мозга (количина кисеоника који се снабдијева у префронтални кортекс мозга).
Количина флаванола је важна
Резултати су показали да комбинација стреса, масне хране и какаоа са ниским садржајем флаванола (у студији је коришћено 5,6 мг због уобичајеног процеса алкализације) значајно смањује функцију крвних судова, која се наставља и до 90 минута након престанка стреса.
Међутим, какао напитак богат флаванолима (695 мг по порцији) ефикасно је спријечио пад функције крвних судова, а учесници су показали бољи васкуларни одговор. Иако конзумација флаванола није побољшала оксигенацију мозга нити утицала на расположење током експеримента, одиграла је кључну улогу у заштити здравља крвних судова.
Осим минимално обрађеног какаоа, одлична алтернатива су и зелени и црни чај, бобичасто воће и јабуке.
Иако се не препоручује конзумирање намирница обогаћених нездравим мастима и шећерима, ова студија је дала разлога за оптимизам, бар када је кардиоваскуларно здравље у питању. Међутим, имајте на уму да се већи нивои флаванола налазе у сировом какау и да се губе током обраде.