Правилна исхрана

Алтернатива нездравим грицкалицама: Ове намирнице су најбоље за јетру

  • Извор: Индекс
  • 09.02.2025. 05:00

Познато је да су ораси, бадеми и суво воће као и воће и поврће уопште, веома здрави и препоручује се да се једу као здрава алтернатива нездравим грицкалицама.

Храна коју једемо утиче на све у организму, укључујући и јетру, која је кључни орган одговоран за бројне тјелесне процесе, укључујући детоксикацију, метаболизам и апсорпцију храњивих материја.

Дијететичар Гаури Ананд је за Хеалтх Схотс истакао пет најбољих врста сушеног воћа и орашастих плодова које би требало често да једу они који желе да воде рачуна о здрављу своје јетре, као и цијелог тијела. Међутим, прије него што направите било какве веће промјене у вашој исхрани, препоручљиво је да се обратите свом љекару за савјет.

Храњива храна коју је дијететичар истакао је одличан избор за ужину, а садржи:

Богата антиоксидансима

Пружа додатну количину влакана

Смањују запаљења.

Ако желите да побољшате своју исхрану и да водите рачуна о здрављу јетре, открићемо које здраве намирнице је дијететичар истакао.

Суво грожђе

Суво грожђе је одличан избор за здравље јетре јер је богато антиоксидансима, посебно ресвератролом, који штити ћелије јетре. Ресвератрол смањује упалу и потенцијално оштећење јетре, што је потврђено студијом објављеном у Пакистанском часопису фармацеутских наука.

– Влакна у грожђицама побољшавају варење, смањујући оптерећење јетре у процесу уклањања отпада. Ова комбинација антиоксидативне заштите и подршке за варење чини грожђице корисним додатком исхрани за здравље јетре – тврди дијететичар.

Бадеми

Бадеми су један од најбољих избора за јетру јер су богати витамином Е, здравим мастима и антиоксидансима – храњивим састојцима који помажу у одржавању оптималне функције јетре. Према студији објављеној у Clinical Nutrition ESPEN, бадеми играју улогу у регулисању метаболизма масти у јетри.

Ова регулација помаже у спречавању нагомилавања масти, што је кључни фактор у развоју масне јетре. Укључивање бадема у исхрану може бити користан корак ка одржавању здраве јетре.

Ораси

Ораси су богати омега-3 масним киселинама, познатим по својим антиинфламаторним својствима која су корисна за јетру, што потврђује студија објављена у часопису Applied Sciences. Ове масне киселине помажу у смањењу упале и унапређују здраву функцију јетре.

Како дијететичарка објашњава, “поред омега-3 масних киселина, ораси садрже и антиоксиданте који помажу у очувању ћелија јетре. Захваљујући овим хранљивим материјама, ораси подржавају здравље и функцију јетре, а њихова умјерена конзумација може донијети значајне користи”.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: