09.02.2025
05:00
Познато је да су ораси, бадеми и суво воће као и воће и поврће уопште, веома здрави и препоручује се да се једу као здрава алтернатива нездравим грицкалицама.
Храна коју једемо утиче на све у организму, укључујући и јетру, која је кључни орган одговоран за бројне тјелесне процесе, укључујући детоксикацију, метаболизам и апсорпцију храњивих материја.
Дијететичар Гаури Ананд је за Хеалтх Схотс истакао пет најбољих врста сушеног воћа и орашастих плодова које би требало често да једу они који желе да воде рачуна о здрављу своје јетре, као и цијелог тијела. Међутим, прије него што направите било какве веће промјене у вашој исхрани, препоручљиво је да се обратите свом љекару за савјет.
Храњива храна коју је дијететичар истакао је одличан избор за ужину, а садржи:
Богата антиоксидансима
Пружа додатну количину влакана
Смањују запаљења.
Ако желите да побољшате своју исхрану и да водите рачуна о здрављу јетре, открићемо које здраве намирнице је дијететичар истакао.
Суво грожђе је одличан избор за здравље јетре јер је богато антиоксидансима, посебно ресвератролом, који штити ћелије јетре. Ресвератрол смањује упалу и потенцијално оштећење јетре, што је потврђено студијом објављеном у Пакистанском часопису фармацеутских наука.
– Влакна у грожђицама побољшавају варење, смањујући оптерећење јетре у процесу уклањања отпада. Ова комбинација антиоксидативне заштите и подршке за варење чини грожђице корисним додатком исхрани за здравље јетре – тврди дијететичар.
Бадеми су један од најбољих избора за јетру јер су богати витамином Е, здравим мастима и антиоксидансима – храњивим састојцима који помажу у одржавању оптималне функције јетре. Према студији објављеној у Clinical Nutrition ESPEN, бадеми играју улогу у регулисању метаболизма масти у јетри.
Ова регулација помаже у спречавању нагомилавања масти, што је кључни фактор у развоју масне јетре. Укључивање бадема у исхрану може бити користан корак ка одржавању здраве јетре.
Ораси су богати омега-3 масним киселинама, познатим по својим антиинфламаторним својствима која су корисна за јетру, што потврђује студија објављена у часопису Applied Sciences. Ове масне киселине помажу у смањењу упале и унапређују здраву функцију јетре.
Како дијететичарка објашњава, “поред омега-3 масних киселина, ораси садрже и антиоксиданте који помажу у очувању ћелија јетре. Захваљујући овим хранљивим материјама, ораси подржавају здравље и функцију јетре, а њихова умјерена конзумација може донијети значајне користи”.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму