Ако једете киви свако јутро, према неким истраживањима, можете спријечити стварање крвних угрушака и ниво триглицерида у крви за чак 15 посто, чиме се спречава накупљање плака на ивицама артерија и чува здравље срца и крвних судова.
Не морате љуштити ове смеђе плодове. Пресијеците их напола и кашичицом извадите зелено месо за лагану ужину богату влакнима.
Плодови кивија сматрају се супервоћем – препуни су антиоксиданса, витамина Ц, калијума, фолата, полифенола (фенолне киселине) и влакана и добар су извор витамина Е. Киви уз то побољшава пробаву неколико уобичајених протеина из хране, укључујући тешко пробављиве протеине казеин/натријум казеинат (млијечни протеин) и протеин говеђих мишића, а за то је најзаслужнија његова главна компонента – актинидин, ензим који разграђује протеине у аминокиселине.
Киви такође ублажава затвор омекшавајући столицу. Иако многи знају за добробити кивија као воћа, превладава мишљење да су његове моћи као природног помагача пробавног система често занемарене у корист других начина помоћи пробави.
Поред свега тога, киви има способност спречавања оштећења ДНК, а познато је да је оксидативни стрес са својим посљедицама на ДНК ризични фактор за рак дебелог цријева.
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму