Kod osoba koje piju čaj /jednu do dvije šolje dnevno/ manja je smrtnost između devet i 13 odsto, tvrde naučnici.
Istraživanje objavljeno u časopisu “Anals of internal medisin” pokazuju da rezultati ostaju isti i ako ta osoba pije kafu ili dodaje mlijeko i šećer čaju, nezavisno od temperature i genetske sposobnosti metabolizma da probavlja kofein.
Istraživači iz britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje koristili su podatke o pola miliona muškaraca i žena između 40 i 69 godina, od kojih 85 odsto svakodnevno pije čaj.
Fernando Rodriguez Artalejo, profesor preventivne medicine i stručnjak za javno zdravstvo na univerzitetu u Madridu, opisao je ovo istraživanje značajnim napretkom na tom području.
On naglašava da istraživanje pokazuje umjereno smanjenje smrtnosti kod onih koji konzumiraju čaj, posebno ako boluju od kardiovaskularnih bolesti.
Artalejo, ipak, napominje da ne može sa stoodstotnom sigurnošću reći da je čaj isključivi razlog smanjene smrtnosti, jer se ne može isključiti da su za to zaslužni drugi i zdravstveni faktori povezani s konzumacijom čaja.