Риба је извор омега-3 масних киселина, витамина и протеина, али нису све рибе једнаке. Коју рибу стручњаци сматрају најбољом и зашто би је требало укључити у вашу исхрану?
Недавно су научници и нутриционисти много говорили о предностима морских плодова. Неке студије су потврдиле везу између омега-3 масних киселина и здравља срца, а недавна истраживања су показала да једење морских плодова може подржати здравље мозга и побољшати расположење.
Поред тога, морски плодови су добар извор микронутријената попут селена и гвожђа, витамина Б и многих других вриједних хранљивих материја, укључујући протеине.
Регистровани дијететичар Бони Тауб-Дикс дијели најбоље врсте рибе које су богате хранљивим материјама и одговарају различитим буџетима.
1. Туна
Поред омега-3 масних киселина, туњевина је богата витамином Б3, који помаже у снижавању нивоа холестерола у крви. Поред тога, туњевина садржи витамине А и Ц, јод, калијум и селен. Према истраживањима, једење туњевине подржава рад срца, промовише губитак тежине и обезбјеђује тијелу потребну енергију.
Свјежи одресци туњевине могу бити прилично скупи, али умјесто тога можете се одлучити за рибу у конзерви. Приступачна је и има иста корисна својства. Конзервирана туњевина се може користити за прављење салата, сендвича, предјела, па чак и супа.
2. Лосос
Лосос је извор не само масних киселина за срце, већ и витамина Д. Лосос се сматра једним од ријетких природних извора ове есенцијалне супстанце коју тијело не синтетише само.
Препоручени дневни унос витамина Д је 400 ИУ за одрасле, а порција лососа од 80 грама садржи 570 ИУ витамина Д. Ово се односи и на свјежу и на конзервирану рибу
Поред тога, лосос садржи витамин А, витамин Б12, као и гвожђе, селен и ниацин. Бројне студије су потврдиле предности лососа за срце, добру функцију мозга и доказала његова антиоксидативна својства.
3. Бакалар
"Бакалар је риба благе ароме, бијелог меса, слична вахњи и полу. То је одличан извор протеина и садржи само 0,5 грама масти по порцији од 3 унце", рекао је Тауб-Дик.
Поред тога, бакалар се сматра одличним извором витамина Б12, а једна порција рибе обезбјеђује нешто више од 30% препоручене дневне вриједности. Такође садржи фосфор, цинк, калцијум, витамин Е и гвожђе.
4. Сардине
Нутрициониста препоручује да једете сардине са костима - на тај начин можете покрити 40% дневних потреба тијела за калцијумом. Стога ће сардине бити посебно корисне за оне који су из неког разлога одустали од млијечних производа.
Сардине су масне рибе, богате омега-3 масним киселинама, које су важне за добар рад срца и емоционалну стабилност. Тијело не производи само масне киселине, па се морају уносити храном. Поред тога, сардине се сматрају одличним извором витамина Б12, селена и фосфора.