Извор:
Индекс
28.08.2025
18:08
Коментари:
0Здравље цријева увелико утиче на цијели организам - од пробаве и имунитета до расположења и енергије.
Стручњаци за прехрану истичу да избор хране може имати пресудну улогу у одржавању равнотеже цријевне микрофлоре.
Добра вијест је да већ једноставне намирнице, које многи од нас већ имају у кухињи, могу знатно придонијети здрављу цријева и пробаве.
Јогурт је богат пробиотицима, корисним бактеријама које помажу у одржавању равнотеже цријевне флоре. Нутриционисти објашњавају да редовна конзумација јогурта може смањити пробавне сметње и побољшати апсорпцију нутријената. Посебно се препоручује природни јогурт без доданих шећера и арома.
Ова ферментирана намирница садржи обиље пробиотика и влакана. Према савјетницима за прехрану, кисели купус може потакнути пробаву и ојачати имунитет. Осим тога, ферментирана храна уопштено помаже у стварању добрих бактерија у цријевима, што је кључно за дугорочно здравље.
Дијететичари истичу да влакна из цјеловитих житарица, попут зоби, јечма или интегралне риже, потичу рад цријева и спрјечавају затвор. Влакна такође служе као храна корисним бактеријама, чиме се подстиче њихов раст и одржава здрав микробиом. Редовно укључивање цјеловитих житарица у прехрану доприноси стабилној пробави.
Банане су једноставан, али учинковит начин да подржимо здравље цријева. Садрже пребиотике - спојеве који хране добре бактерије у пробавном систему Нутриционисти наглашавају да редовна конзумација банана може побољшати пробаву и помоћи у одржавању равнотеже цријевне флоре, а уједно су практичне и лако доступне.
Укључивањем ових намирница у свакодневну прехрану можемо једноставно подржати здравље цријева и побољшати опште стање организма, преноси Индекс.
Најновије
Најчитаније
23
09
23
01
22
47
22
44
22
23
Тренутно на програму