Слушамо ових дана о томе како чувати храну на великим врућинама, али није мање важно ни како сачувати себе од хране и пића када је напољу 40 степени.
Да бисте спријечили могуће тегобе изазване врућином, попут дехидратације, несвјестице и малаксалости, важно је да се придржавате савјета у вези са исхраном.
Овим поводом гошћа емисије Пулс Србије на Курир телевизије била је Маја Бабић, нутрициониста и терапеут у области здравља и велнеса.
- Мислим свима је јасно да сада, током љетњих мјесеци, наш организам дехидрира. Тако да је изузетно важна хидратација организма. Не знам да ли знате, али само 5 одсто дехидратације може да доведе чак до 30 одсто смањених перформанси. Не причамо само о перформансама за оне који се бави спортом, него генерално. Врућине смањују нашу радну способност. Важно је попити воду. Уколико вам није укусна само вода, често препоручујем, можете да додате неке укусе менте, цитрусно воће, тако да мало побољшате укус воде. Али покушајте да избјегавате газирана пића - објашњава Маја Бабић.
А када је количина у питању, истакла је сљедеће.
- Није свако тијело исто, моји програми су персонализовани, па не можемо да препоручујемо особи које је 160цм и 50 кг исту количину воде као некоме које је два метра и 110 кг. Али потрудите се да не буде испод два литра, нарочито током љета. Није важно да ли прије или послије јела, пијте воду онда када сте жедни.
Бабић је посебно указала на кафу, коју пијемо током читаве године.
- Највећи проблем код кофеина и код алкохола је то што дехидрирају организам. Кофеин се у нашем организму се задржава веома дуго. Тако да ви ако попијете кафу око 12 сати, ви у 6 сати још увијек имате око 100 мл кофеина у себи. Ако већ пијете кафу, боље да је попијете негдје у пријеподневним сатима. А током љета смањите унос кофеина и алкохола свакако због дехидратације.