Грчки јогурт је богат, густ и кремаст додатак исхрани који се истиче својим импресивним нутритивним својствима.
Добија се цијеђењем обичног јогурта како би се уклонио вишак течности и сурутке, чиме грчки јогурт садржи двоструко више протеина и мање од половине шећера у поређењу са традиционалним јогуртом.
Такође има нижи садржај шећера и лактозе, што га чини погоднијим за особе које су осјетљиве на млијечне производе.
Овај свестрани производ богат је пробиотицима, калцијумом, калијумом и другим есенцијалним хранљивим материјама, што га чини здравим избором за високопротеинске ужине или као додатак главним оброцима. Грчки јогурт је изузетно прилагодљив и може се користити у различитим сланим и слатким рецептима.
Смјештен међу најхрањивије млијечне производе, грчки јогурт се истиче процесом производње који уклања воденасте протеине сурутке, чинећи га гушћим и богатијим протеинима. На примјер, немасни обични грчки јогурт има мало калорија, масти и засићених масти, али обезбјеђује количину протеина еквивалентну оној у 2,5 јаја по порцији.
Међутим, садржај масти и калорија повећава се ако бирате пуномасне варијанте или оне са додацима шећера. Поред високог садржаја протеина, грчки јогурт је одличан извор калцијума, као и важних хранљивих материја попут магнезијума, калијума, цинка, селена и витамина Б.
Одабир правог грчког јогурта кључан је за постизање нутритивних користи. Најбољи избор је немасни обични грчки јогурт без додатака. Избјегавајте верзије са заслађивачима и комбинације са слатким додацима, попут граноле, које могу значајно повећати унос шећера и калорија.