На трпезама широм свијета, свињетина и јунетина заузимају посебно мјесто – не само због богатог укуса већ и због високог садржаја протеина који пружају енергију и ситост.
Али која је боља опција за здраву исхрану? Истраживања показују да обе врсте меса имају своје нутритивне предности, али кључ лежи у одабиру правих комада и начину припреме.
И свињетина и јунетина спадају у категорију црвених меса, што значи да су богати извор хем гвожђа, врсте гвожђа које тело најбоље апсорбује. Такође садрже обиље витамина Б12, кључног за здравље крвних и нервних ћелија, као и протеине који подржавају раст и обнову ткива.
Свињетина је нешто мање масна од јунетине и природно садржи више витамина Б1 (тиамина), који игра кључну улогу у метаболизму угљених хидрата и производњи енергије. Јунетина, с друге стране, предњачи у садржају гвожђа и витамина Б12, што је нарочито корисно за жене које имају менструацију и спортисте, јер доприноси преносу кисеоника кроз тијело.
Када је у питању здравље, избор одговарајућег комада меса прави велику разлику.
Најбољи избор свињетине:
Свињски филе
Овај дио свињетине сматра се једним од најнемаснијих извора протеина, упоредивим са пилећим бијелим месом. У порцији од 85 грама печеног свињског филеа налази се око 122 калорије, 22 грама протеина и само 3 грама масти.
Свињске крменадле
Препоручује се да буду без масноће или да се масни дио уклони прије припреме. Избјегавајте прерађене производе попут сланине и шунке, који често садрже висок ниво соли и конзервансе (нитрати и нитрити), за које истраживања повезују са повећаним ризиком од рака.
Најбољи избор јунетине:
Бут и филе су најнемаснији комади јунетине. Ако купујете мљевену јунетину, потрудите се да мјешавина има бар 85% одсто немасног дјела, а по могућству и 90 одсто или више.
Без обзира на то које месо одаберете, начин припреме има пресудан утицај на нутритивну вриједност. Препоручују се печење, гриловање, пржење на ваздуху (ер фрајер) као и кување с минималном количином уља.
Пржење у дубоком уљу и поховање повећавају унос засићених масти и калорија, чиме се поништавају потенцијалне здравствене користи меса, преноси Лепа и Срећна.
Нутриционисти препоручују порцију од око 85 до 113 грама меса, што је отприлике величина длана или шпила карата. Укупна недјељна конзумација црвеног меса не би требало да прелази 230 грама.
– Умјерена конзумација, уз комбиновање са поврћем богатим влакнима и интегралним житарицама, може бити здраве исхране – савјетује нутриционисткиња Патриција Банен. Укратко, ако вам је фокус на подизању нивоа гвожђа у крви, одлучите се за јунетину, а ако се бринете за витку линију, свињски филе је природно немасније месо, што га чини бољим избором за оне који желе да смање унос калорија. Свињетина је често повољнија и једноставнија за припрему.
Наравно, не морате да бирати између свињетине и јунетине – обе врсте меса могу бити дио здраве исхране, под условом да се конзумирају у умјереним количинама и правилно припремају. Кључ за дугорочно здравље лежи у разноврсности: поред црвеног меса, укључите рибу, пилетину и биљне изворе протеина попут сочива и леблебија.
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму