25.08.2025
08:03
Многи љекари истичу да је доручак најважнији оброк у току дана и да управо оно што прво унесемо у организам одређује наш ниво енергије, расположење и метаболизам. Уколико прескочимо доручак или посегнемо за погрешним намирницама, посљедице се могу осјетити током читавог дана – од пада концентрације до преједања у каснијим оброцима.
О значају правилног доручка говорио је и доктор Момчило Матић у подкасту Емире Стате Балкан, наглашавајући да није свеједно чиме започињемо дан. Према његовим ријечима, оно што унесемо као прву намирницу има велики утицај на здравље, пробаву и цјелокупно функционисање организма.
- Доручак треба да буде најважнији оброк. Ујутру кад устанемо, наш желудац би требало бити празан. Прво треба да попијемо чисту воду, без лимуна и додатака - јер кад се попије са лимуном - почиње варење, а ако се узме чиста вода, неће почети варење - у томе је кључ - објаснио је др Матић и додао:
- Ако прво узмемо кафу или алкохол, кофеин ће да избаци више воде из тијела него што смо унијели кроз кафу. Прво вода, па чај, а онда воће (3,4 врсте воћа је сасвим довољно), без пахуљица и сличних глупости. Кад узмемо воће на празан желудац, послије воде и неког чаја, наше ћелије ће добити довољно нутријената, минерала, витамина и оксидоване воде и то је то. Не треба нам 5 оброка.
- Рафинисани шећер је најштетнија намирница у историји људске цивилизације. Он нам краде минерале из тијела, смањује апсорцију минерала у организам.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму
16:50
Центар дана
инфотејнмент
18:20
Тајне музеја
емисија из културе
18:55
Маркетинг
маркетинг
19:00
АТВ вијести
информативни програм вијести
19:40
Маркетинг
маркетинг
19:43
Спорт
спортски програм
19:50
Маркетинг
маркетинг