Једно од најчешћих питања, која муче све оне који љето не могу да замисле без лубенице, јесте - шта се може догодити ако поједемо сјеменку? Да се разумијемо - нико као одговор не очекује фатални исход. Појели смо сјеменке за живота сви много.
Али, ипак одређених ствари треба да будемо свјесни, а о томе говори стручњак у области здравља система за варење и цријева.
"Ако случајно прогутате сјеменку лубенице, неће се десити ништа лоше. Оне се не акумулирају у тијелу, већ их природно избацујемо", рекла је гастроентеролог Анастасија Тимошенко, а преноси портал "Индекс".
Бијело сјеме је мекано и лакше се прогута, док је црно тешко жвакати, па их многи радије уклањају из тог разлога. Међутим, с обзиром на то да су богате хранљивим материјама, посебно омега-3 масним киселинама, калијумом и магнезијумом, препоручљиво је јести их печене - и то на сљедећи начин.
Оперите и осушите сјеменке. Када се потпуно осуше, прелијте их са мало маслиновог уља и равномјерно распоредите по плеху. Посолите их, па пеците у рерни загријаној на 160 степени 10 до 15 минута. Слободно се поиграјте зачинима као што су кајенски бибер, цимет или прстохват шећера.
Међутим, пацијенти са гастроинтестиналним проблемима треба да буду опрезни. Сјеменка лубенице може изазвати надимање, бол, па чак и дијареју.