Висок крвни притисак се може успјешно контролисати редовним посјетама љекару, редовном употребом прописаних лијекова и на крају, али не и најмање важно, конзумацијом одређене хране.
Висок крвни притисак или хипертензију могу узроковати многи фактори, укључујући генетику, године, избор начина живота и основна здравствена стања као што су гојазност, дијабетес и болест бубрега. Стрес, недостатак физичке активности и исхрана богата соли, шећером и мастима такође могу допринијети високом крвном притиску.
Исхрана игра кључну улогу у регулацији крвног притиска. Храна са високим садржајем натријума, засићених масти и додатог шећера може подићи крвни притисак. С друге стране, исхрана богата воћем, поврћем, интегралним житарицама и немасним протеинима може помоћи у снижавању крвног притиска осигуравајући есенцијалне нутријенте као што су калијум, магнезијум и влакна.
Поврће попут кеља, шпината и зеленог лиснатог поврћа богато је калијем, који помаже у равнотежи нивоа натрија у тијелу.
Јагоде
Јагоде су једна од слатких посластица која може помоћи вашем срцу, а не повриједити га. Јагоде, боровнице и малине богате су антиоксидансима, посебно флавоноидима, који могу помоћи у снижавању крвног притиска.
Интегралне житарице су још једна храна која је здрава за срце. Зоб садржи растворљива влакна која могу помоћи у смањењу холестерола и побољшању здравља срца.
Још један одличан извор калијума, који помаже у равнотежи натријума.
Масна риба
Масна риба, укључујући скушу, лососа и сардине, одлична је за исхрану здраву за срце. Богате су омега-3 масним киселинама које могу смањити упалу и крвни притисак.
Цвекла је такође ефикасна у регулисању крвног притиска. Садржи нитрате који могу помоћи у опуштању крвних судова и побољшању протока крви.
Бијели лук
Бијели лук нуди неке снажне здравствене предности. Познат је по својој способности да повећа нивое азотног оксида, који помаже опуштању крвних судова.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму