Иако је здрава исхрана неопходна за постизање фитнес циљева, одређена храна може негативно утицати на перформансе ако се конзумира непосредно прије вјежбања.
Чак и ако су нутритивно вриједне, неке намирнице могу успорити варење, изазвати нелагодност или смањити ниво енергије током тренинга. Према истраживањима, ово су намирнице које треба избјегавати прије тренинга.
Храна попут авокада и орашастих плодова богата је здравим мастима, али их тијело спорије вари, што може отежати проток крви до мишића током вјежбања и изазвати грчеве.
Студија из 2018. показала је да конзумирање масне хране прије тренинга може довести до осјећаја тромости и пробавне сметње, јер се масти разлажу спорије од угљених хидрата.
Умјесто тога, препоручује се оброк са угљеним хидратима и умјереном количином немасних протеина три до четири сата прије тренинга.
Иако су укусни и често се доживљавају као здрав избор, воћни сокови су богати шећером, што може довести до брзог повећања и наглог пада нивоа шећера у крви.
То може довести до губитка енергије и осећаја исцрпљености након само десет минута тренинга.
Студија из 2014. показала је да изненадни скокови и падови нивоа шећера могу смањити издржљивост и изазвати пробавне сметње. Умјесто тога, прије тренинга је боље попити воду или спортско пиће са електролитима.
Јела са високим садржајем зачина могу изазвати горушицу, лоше варење и нелагодност у стомаку, што може отежати фокусирање на тренинг.
Студија из 2022. показала је да иритација дигестивног тракта изазвана зачињеном храном може значајно да смањи атлетске перформансе, посебно код људи осјетљивих на капсаицин – једињење које стимулише слузницу желуца и може изазвати рефлукс киселине.
Умјесто зачињених јела, прије тренинга је боље конзумирати лагану, лако сварљиву храну.
Избјегавање ове хране прије тренинга, можемо побољшати ниво енергије, смањити пробавне сметње и обезбиједити бољу издржљивост и перформансе током вјежбања.
Најновије
Најчитаније
18
18
18
09
18
08
18
01
17
54
Тренутно на програму