Иако чоколада може бити укусна утјеха, за неке може изазвати мигрене. Откријте је ли чоколада узрок главобоља.
Иако је чоколада универзално сматрана утјешном посластицом, како за непце тако и за душу, за неке људе овај ужитак може имати неугодне посљедице: може бити повезан с појавом мигрена.
Зашто чоколада може изазвати главобоље? Требају ли они који пате од мигрена потпуно избјегавати чоколаду? Ево одговора.
Је ли чоколада узрок главобоља код неких људи?
Нека научна истраживања то потврђују: чоколада садржи неколико састојака који могу изазвати главобоље и мигрене код неких људи. Ти састојци су:
Кофеин
Кофеин је познати стимуланс који се налази у чоколади, посебно у тамној чоколади. Иако може имати позитивне ефекте, као што су побољшање будности и борба против умора, код неких људи може изазвати главобоље. То се догађа јер, у неким случајевима, кофеин може узроковати сужавање, а затим ширење крвних судова у мозгу, што може изазвати мигрену.
Тирамин
Тирамин је амино киселина која се природно налази у многим намирницама, укључујући чоколаду. Овај спој може утјецати на крвни притисак и ниво серотонина у мозгу, што су фактори који могу допринијети развоју мигрена.
Особе са посебним осјетљивостима на тирамин могу примијетити да конзумација чоколаде повећава учесталост или јачину њихових главобоља.
Фенилетиламин
Фенилетиламин је хемијски спој који дјелује као неуротрансмитер у мозгу и може утицати на расположење и опште благостање. Међутим, код неких људи, фенилетиламин такођер може изазвати главобоље и мигрене због свог утицаја на ниво ендорфина и других неуротрансмитера.
Је ли чоколада узрок главобоља и ко је треба избјегавати?
Ако сумњате да чоколада може бити окидач за ваше мигрене, важно је обратити пажњу на то колико и када је конзумирате. Мала коцкица повремено неће нашкодити, али ако сте међу онима који никада не могу стати на само једном комаду, важно је смањити количину како бисте минимизирали ризик од главобоља.
Осим тога, можда бисте требали размотрити одабир врста чоколаде које садрже мање кофеина, попут млијечне или бијеле чоколаде, које би могле бити мање проблематичне од тамне чоколаде.
На крају, важно је запамтити да чоколада није једина храна која може изазвати мигрене. Друге уобичајене намирнице које могу бити окидачи укључују зреле сиреве, алкохол и прекомјерну конзумацију хране богате нитратима, као што су одређено лиснато поврће попут салате и шпината.
Праћење ваше укупне исхране може вам помоћи да идентифицирате друге могуће окидаче и донесете информиране (и стога здравије) прехрамбене одлуке.