Извор:
Магазин новости
30.07.2023
13:09
Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.
Ruski nutricionista Alena Paretsku objašnjava u čemu je tajna.
"Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomiješaju u jednoj salati mogu djelimično neutralisati. Vjeruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crijevima. Ovo može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta", objašnjava nutricionista.
Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin.
Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osjetljivim crijevima ova salata može izazvati dijareju.
Još jedna tačka – krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav, prenosi portal "Novosti.rs".
Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.
Најновије
Најчитаније
12
29
12
24
12
07
11
59
11
41
Тренутно на програму
11:35
Телетрговина
телетрговина
11:55
Временска прогноза
временска прогноза
12:00
Погледај у сутра ЕП 193 (Р, 12+)
серијски програм
12:30
Погледај у сутра ЕП 194 (Р, 12+)
серијски програм
12:55
Авионџије С01 ЕП04 ( Р)
серијски програм
13:25
Авионџије С01 ЕП05 ( Р)
серијски програм
13:20
Тајне музеја (Р)
емисија из културе