Умјереност у исхрани и правилно распоређени оброци у току дана навике су којих би требало да се придржавамо и у зимском, а нарочито у празничном периоду године када су пред нама бројни изазови у погледу исхране, објавио је Батут.
Велике количине хране на празничним трпезама током празника су готово неизбјежне, али могу бити опасне по здравље. “Батут” упозорава да будете опрезни, посебно они који до Божића посте.
Најчешћа грешка је то што празнични ручак или вечеру сачекамо “празног стомака”, односно прескочимо доручак и/или ручак, навели су из Батута.
То значи да ћемо бити гладни и да сигурно нећемо бити умјерени у исхрани. Послије празничног преједања неизбјежан је осјећај тежине и надутости у стомаку. Неумјереност у исхрани може да угрози здравље и да проузрокује хипертензију, повећања холестерола, триглициреда, шећера у крви. Зато је важно да и у празничном периоду водимо рачуна о умјерености у исхрани и правилно распоређеним оброцима, стоји у саопштењу.
Додају да почетак и престанак поста доносе са собом значајне промјене у начину исхране.
За врјеме поста у исхрани нису заступљене намирнице животињског поријекла а основу исхране чине воће, поврће, житарице и риба. Међутим, по завршетку поста, на празничној трпези сачекаће нас све оно чега смо се у току поста одрекли. Нагли прелазак на калоричну храну може да доведе до осећаја мучнине, надутости, може се јавити бол у стомаку, наводе из Батута.
Да би се спријечио настанак здравствених проблема, прелазак са посне на мрсну храну треба да буде постепен. Важно је да се уносе мање количине хране распоређене у 3–5 оброка у току дана и, наравно, треба водити рачуна и о начину припреме хране.
Како бисмо одржали здраве навике и у празничном периоду довољно је да у току дана имамо редовне оброке и да будемо умјерени у храни, као и да не дочекамо празнични ручак или вечеру “празног стомака”. Тиме ћемо учинити много за своје здравље.