У току је друга седмица Великог поста, Пачиста недјеља, која је посвећена молитвеном спомену на Светог Григорија Паламу, Солунског архиепископа, великог богослова и проповједника православног мистичног подвижништва. Васкршњи пост трајаће до 19. априла, а и из године у годину се поставља питање да ли је добар за здравље.
Пост не значи само одрицање од "слатке" хране, већ и одрицање од страсти. Осим што је прилика за духовно поновно откриће, размишљање и молитву, пост такође има важне здравствене предности. Пост може да смањи ризик од дијабетеса, јер се црвено месо не конзумира у периоду већем од 40 дана.
Одустајање од меса и месних производа на ограничено вријеме има користи за тијело. С друге стране, прекомјерна конзумација меса повезана је са дијабетесом типа 2 и проблемима са срцем.
Пост има благотворан утицај на гојазне људе, помажући у губитку тежине. Штавише, пост је повезан са побољшаним вриједностима крвног притиска и смањеним нивоом холестерола.
Пошто пост подразумијева одустајање од производа животињског поријекла на одређено вријеме, у своју исхрану ћете укључити више воћа и поврћа, што доноси додатне здравствене користи. Исхрана богата воћем и поврћем повезана је, између осталог, са смањеним ризиком од кардиоваскуларних болести, нижим крвним притиском и превенцијом неких врста рака, тврди Амерички колеџ за медицину животног стила.
Да бисте уживали у предностима поста, важно је да обратите пажњу на оно што једете. Одлучите се за разноврсно и сезонско воће и поврће и избјегавајте, колико год је то могуће, конзумацију посних производа са високим садржајем адитива, укуса и боја. Пажљиво прочитајте етикету производа прије него што их купите да бисте били сигурни у њихов квалитет и садржај.