Ако желите очувати здравље срца, важно је знати које намирнице могу имати штетне посљедице.
Док фитнес тренери препоручују храну за бољу форму, а нутриционисти савјетују што избјегавати, кардиохирурзи имају посебан увид у оно што може повећати ризик од срчаних болести.
Доктор Џереми Лондон подијелио је на свом ТикТок профилу четири намирнице које никада не једе – а ево зашто бисте и ви требали размислити о њиховом избјегавању.
Брза храна
Ово можда није изненађење, али вриједи поновити – брза храна једна је од најнездравијих опција.
- Име говори све, зар не? Већина онога што је доступно у ланцима брзе хране заправо и није права храна, већ само "јестива храна" - упозорава др. Лондон.
Газирани сокови
Без обзира бирате ли варијанту с обичним или умјетним заслађивачима, газирани сокови лоши су за здравље срца.
- Текућа су смрт – немојте их пити - каже кардиохирург. Истраживања показују да чак и дијетална газирана пића могу негативно утицати на метаболизам и повећати ризик од срчаних болести.
Млијечни производи
Лондон препоручује избјегавање млијечних производа, напомињући да смо једини сисари који конзумирају млијеко и након дјетињства – и то млијеко друге врсте.
"American Heart Association" савјетује да одрасли бирају млијечне производе с ниским удјелом масти или их потпуно избјегавају јер засићене масти могу повисити ниво ЛДЛ холестерола, што повећава ризик од срчаних болести.
Алкохол
Посљедња намирница коју др. Лондон у потпуности избјегава је алкохол, без обзира ради ли се о чаши вина уз вечеру или прекомјерној конзумацији жестоких пића.
- Алкохол је токсичан за сваку станицу у нашем тијелу. Чак и умјерена конзумација заправо је штетна - истиче.