Која је разлика између омега-3, омега-6 и омега-9 масних киселина и гдје их можете наћи

  • Извор: Новости.рс
  • 18.03.2024. 13:41

Омега-3, омега-6 и омега-9 масне киселине су важне масти у исхрани.

Све имају здравствене предности, али је важно постићи праву равнотежу између њих.

Шта су омега-3 масне киселине?

Омега-3 масне киселине су полинезасићене масти, врста масти коју ваше тијело не може да произведе. Термин „полинезасићени“ односи се на њихову хемијску структуру, јер „поли“ значи много, а „незасићени“ се односи на двоструке везе. Пошто људско тијело не може да производи омега-3, ове масти се називају „есенцијалним мастима“, што значи да их морате уносити из исхране. Америчко удружење за срце (АХА) препоручује да једете најмање двије порције рибе недјељно, посебно масну рибу, која је богата омега-3 масним киселинама.

Омега-3 масне киселине могу помоћи у управљању нивоима холестерола, триглицерида и крвног притиска, пружају подршку менталном здрављу, имају позитивна дејства на смањење тежине и величине струка, а боре се и против упала у организму.

Масна риба је најбољи извор омега-3. Остали морски извори укључују уља алги. Такође се може пронаћи и у орашастим плодовима. Не постоје званични стандарди за дневни унос омега-3, али разне организације нуде смјернице. Већина стручњака препоручује унос од 250–300 милиграма дневно, пише Хелтлајн.

Шта су омега-6 масне киселине?

Као и омега-3, омега-6 масне киселине су полинезасићене масне киселине. Омега-6 масне киселине су такође есенцијалне, па их морате уносити из исхране. Оне углавном дају енергију. Најчешћа омега-6 маст је линолна киселина, коју тело може претворити у дуже омега-6 масти као што је арахидонска киселина (АА).

Висок ниво омега-6 масти присутан је у рафинисаним биљним уљима и храни куваној у биљним уљима. Орашасти плодови и семенке такође садрже значајне количине омега-6 масних киселина. Према Одбору за храну и исхрану америчког Института за медицину, адекватан унос омега-6 дневно је 17 грама за мушкарце и 12 грама за жене старости од 19 до 50 година, пише Хелтлајн.

Шта су омега-9 масне киселине?

Омега-9 масне киселине су мононезасићене. Оне нису стриктно „есенцијалне“, јер их тело може произвести. Омега-9 масти су уобичајене у биљним уљима, орасима и сјеменкама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: