Нутрициониста Бранка Мирковић изјавила је данас да након периода поста, за вријеме Ускршњих празника треба бити за почетак умјерен у количини масноће, истичући да масна храна може да изазове озбиљне проблеме.
Мирковић је за Танјуг рекла да је велики број интервенција Хитне помоћи и Клиничког центра за вријеме празника представља посљедицу преједања. "Поједемо више масне хране, поготово послије поста. Неке ствари се активирају, а да нисмо ни били свјесни, неко не зна да има пијесак или камен или нешто и онда се то активира и покрене. Е сад шта послије ураде? Послије да би сварили храну пију доста киселе воде која може да подигне притисак и онда направимо озбиљне проблеме", напоменула је Мирковић.
Она савјетује да се салата једе и прије јела, наглашавајући да у њој има ензима који активирају варење и који увијек могу да помогну.
"Имамо доста поврћа сада. Млади лук помаже, ротквице помажу, краставац, зелена салата. То све треба јести у већим количинама", навела је. Говорећи о томе колико често треба да једемо месо и које порције се препоручују, она наглашава да је највећи проблем што се у Србији углавном сервира месо и мало поврћа, а да треба обрнуто. "Храна директно утиче на неуротрансмитере који изазивају одређена здравствена стања или одређене реакције. Да ли се осјећамо добро, да ли нам је лоше, да ли нам се спава. То све зависи од хране коју унесемо. Дјеца у развоју морају да једу месо у складу са својим годинама, старије особе мање", рекла је Мирковић.
Додала је да одрасла особа треба да једе два до три пута недјељно црвено месо у мањој количини, као и бијело месо или рибу.
"Заиста се препоручује два пута недјељно без меса, значи мијењати биљним протеинима", рекла је. Мирковић је навела да је неопходно да човјек осјети када је сит, да је за празнике у реду јести већу количину хране али да осталих дана треба водити рачуна.
Говорећи о куваним јајима у данима ускршњих празника, Мирковић је нагласила да здрава особа може да поједе три до четири јаја. "Старији би требало да се куцкају, али да се устежу. Дјеца воле да се куцкају на крају и не поједу та јаја, што је јако добро, али треба бити умјерен", рекла је она. Такође, Мирковић савјетује да се кувана јаја за Ускрс држе у фрижидеру.
"Та јаја треба да се држе у фрижидеру, да се не покваре. Декоративно може на столу, нешто мало, али остало у фрижидеру. Ипак треба да водимо рачуна о бактериолошкој исправности. То је нешто у чему треба да водимо рачуна, поготово ако је неко јаје пукло. Али, знате како, сад је већ, ако нисмо до сад појели или ставили у фрижидер, треба то сада да урадимо", рекла је Мирковић.