Ротквица је зељаста вишегодишња биљка из фамилије купуса. Најпознатија је црвена ротквица, али постоје и љубичасте, црне и жуте.
Узгајају се и конзумирају широм свијета, а углавном се једу сирове као поврће за салату.
5 најбољих здравствених предности ротквице
Извор сулфорафана
Ротквице имају једињење које се може претворити у сулфорафан. Ова фитокемикалија богата је сумпором, а позната је по томе што позитивно дјелује на смањење упала.
Добре за здравље срца
Ротквице су погодне за срце захваљујући томе што су извор сулфорафана, као и других биљних једињења, попут антоцијана. Са заштитним антиоксидативним дејством, ова биљна једињења помажу у смањењу упалних оштећења изазваних оксидативним стресом, процесом који игра кључну улогу у настанку срчаних болести, пише "Good Food".
Извор антиоксиданата
И листови и коријен ротквице су извор антиоксиданата са листовима који снабдијевају флавоноле као што је епикатехин, а коријени снабдијевају једињења попут пирогалола и других фенола. Ротквице такође садрже витамин Ц, који заједно са другим фитонутријентима помаже у заштити ћелија тијела од штетних ефеката старења или нездравог начина живота.
Може имати антигљивична својства
Ротквице садрже природно једињење против гљивица (РсАФП2) које може бити ефикасно против кандиде.