Истраживачи са Џорџ Вашингтон Универзитета у студији објављеној 7. септембра открили су да су многи популарни омега 3 суплементи – ужегли. Добијени од биљака (алги), као и од морских плодова (риба и крила), омега-3 суплементи, који се понекад продају и као рибље уље, често се узимају због истраживања која показују да ови додаци исхрани могу да пруже одређене здравствене користи. То је и био разлог да се истраживачи позабаве квалитетом ових суплемената.
Ужегли омега 3 суплементи немају здравствену корист као свјежи
У студији научника са Џорџ Вашингтон Универзитета акценат је стављен на свјежину омега 3 суплемената. Међутим, резултати истраживања показали су да су многи од тих суплеменета ужегли. Ужеглост се мјери количином оксидације уља у додатку, јер како суплементи постају све више оксидирани, нутритивна корист коју потрошач има у ствари је све мања.
– Наша студија показује да многи од ових суплемената нису свјежи и стога можда неће пружити потенцијалну здравствену корист. Налази такође упућују да потрошачи не добијају оно што су платили – упозорава др Леигх А. Фраме, професорка клиничких истраживања на Џорџ Вашингтон Универзитету, а истраживање у виду чланка под називом „Вишегодишња анализа ужеглости 72 додатка омега-3 уља морских и микроалги“ објављен је у часопису Журнал оф Диетри Суплементс.
Арома отежава да се примети да ли су омега 3 суплемети свјежи или ужегли
Виши нивои омега-3 имају везе са широким спектром предности за више органа, укључујући мозак и очи, али најчешћи разлог његове популарности код потрошача је помоћ кардиоваскуларном систему. С тим у вези истраживачи су током 6 година спровели истраживање и тестирали 72 најпопуларније марке омега-3 суплемената, користећи препоручене границе ужеглости које је добровољно поставио ГОЕД – Гглобална трговинска група, која представља произвођаче омега-3 суплемената.
Истраживачи су открили да је укупно 45 одсто ароматизираних и неароматизираних додатака тестирано позитивно на ужеглост, при чему је 32 процената ароматизираних додатака било позитивно, а 13 процената пилула без укуса. Међутим, додате ароме могу да прикрију ужеглост суплемената. Док је оксидација присутна у ароматичним суплементима, што указује на позитиван ниво ужеглости, професорка Фраме каже да њена количина није у потпуности позната због једињења укуса, која, у ствари, прикривају степен ужеглости.
– Арома потенцијално маскира свјежину омега-3 суплемената на два начина. Ако су додаци рибљег уља свјежи, они неће имати рибљи укус или мирис. Арома може да их прикрије, али такође и отежава истраживачима да одреде ниво оксидације и квалитет суплемената – истакао је Јацоб Хандс, водећи аутор студије и студент медицине на ГЊ Сцхоол оф Медицине анд Хеалтх Сциенцес.
Важно је да потрошачи знају шта купују
Иако постоје компаније, односно такозвана „трећа страна” као што су ConsumerLab.com i U.S. Pharmacopeia, које тестирају витамине и суплементе како би потврдили чистоћу супстанци на етикети, чак и брендови који су тестирани не могу да гарантују свежину, објашњава професорка Фраме.
– На свјежину ових суплемената може да утиче много различитих фактора, укључујући колико дуго и где се чувају прије него што стигну до потрошача. Важно је да потрошачи знају шта купују и колико је производ свеж. Управо сада, будући да Управа за храну и лијекове ФДА регулише суплементе као храну а не лекове, купци немају гаранцију да добијају здравствене бенефиције за које плаћају – наводи др Фраме и апелује на потрошаче да буду опрезни приликом омега 3 суплемената, посебно оних ароматизованих, јер управо додаци са разним укусима и мирисима могу да прикрију свјежину и квалитет додатка исхрани који се циљано узима због неког проблема.
(Телеграф)