Сочна пљескавица ушушкана у укусни хамбургер за многе је идеалан оброк.
Али, истраживачи у Финској открили су да конзумирање средње печене пљескавице повећава ризик од тровања храном за 30 пута, јавља "Дејли Мејл".
Када би се сви хамбургери јаче испекли, само би око 180 људи у земљи било погођено Ешерихијом коли сваке године.
Ипак, бројка би достигла око 5.300 ако би се сваки послужио средње печеним, открили су научници из Националне организације за надзор хране.
Док су штетне бактерије обично ограничене на вањску страну комада меса, када се меље и направи месо за хамбургер, оне се могу раширити по њему. То значи да ако пљескавице од мљевеног меса не обрадите темељно термички, постоји ризик од тровања храном.
Тим из финске Управе за храну испитао је прехрамбене објекте о њиховој пракси прави хамбургера и провео процјену ризика.
Анализа је показала да ако би се само десетина пљескавица пекла средње, на унутрашњој температури од 55 степени Целзијуса, било би 100 случајева тровања храном на 100.000 становника у Финској годишње.
Међутим, кад би сви хамбургери били потпуно печени, само би три особе на њих 100.000 обољело. Говедина може постати напучена бактеријама када се краве закољу, будући да бактерије из цријева животиња могу контаминирати површину меса, објаснили су у британској Агенцији за стандарде хране (ФСА).
Тровање храном опасно за живот
Салмонела и Ешерихија коли која производи шига-токсин, укључујући Е. коли О157, неке су од најчешћих бактерија пронађених у сировој говедини.
Чак и у врло малим дозама, те бактерије могу довести до тровања храном, узроковати озбиљне болести и, у најтежим случајевима, убити.
Када се комад говедине запече извана, бактерије се убијају. Али када се говедина умјесто тога меље за израду хамбургера, све бактерије с површине шире се по хамбургеру, умјесто да буду ограничене на спољашњу страну.
Зато овако припремљене хамбургере треба послужити добро печене, а бифтек се може послужити благо термички обрађен, кажу стручњаци за безбједност хране. Међутим, темељно печење хамбургера на 70 степени Целзијуса два минуте убија 99,9 одсто штетних бактерија које би могле угрозити људско здравље, што је прихватљив ниво за сигурност хране, истакли су из ФСА.
Бургери могу изгледати ружичасти изнутра, а да су ипак добро печени. Међутим, из ФСА препоручују људима који праве хамбургере код куће да пазе да њихов хамбургер није ружичаст, да је врућ те да сав сок који тече из њих буде бистар.
Др Кимон-Андреас Каратзас, изванредни професор микробиологије хране на Универзитету Рединг, рекао је:
"Кувамо храну дјелимично како бисмо убили све те штетне бактерије од којих се можемо разбољети или нас чак могу убити. Морате подићи температуру прављења хране на најмање 71 степен или више и термички обрадити довољно дуго да убијете све бактерије које живе у храни".
Симптоми тровања храном
"Ако једете средње печене хамбургере, постоји много већа шанса да бактерије које узрокују болест унутра неће бити довољно загријане да их то убије, тако да још увијек могу бити живе и онда се могу размножавати у вашем тијелу, чинећи вас потенцијално врло болесним", казао је.
"То вам може оставити трајни инвалидитет, као што је губитак функције бубрега који захтијева честу хемодијализу или трансплантацију бубрега, или чак узрокује смрт. Уживам у средње печеном одреску, јер месо није мљевено, па је мања вјероватноћа да ће у унутрашњости меса бити лоших бактерија. Али ја увијек печем своје хамбургере до краја", додао је.
"Чак и ако су одрезак и хамбургер припремљени од истог комада меса, бургер морате темељно испећи, упркос томе што одрезак можете јести средња печен", истакао је др Каратзас.
Тровање храном може узроковати мучнину, повраћање и прољев, као и грчеве у желуцу, грозницу и општи осјећај лошег расположења.
Симптоми обично пролазе унутар тједан дана без лијечења, а здравствени радници препоручују унос пуно течности како би се избјегла дехидрација.
Међутим, у тешким случајевима, бактерије које стоје иза тровања храном могу изазвати тешке компликације.
На примјер, Ешерихија коли О157 производи токсин који може уништити црвена крвна зрнца, што може довести до затајења бубрега.