Оно што једете може утицати и утиче на функционисање вашег мозга, укључујући и способност да се заштитите од Алцхајмерове болести.
Неке намирнице, попут сјеменки сунцокрета и цјеловитих житарица, имају за мозак веће добробити од других. Но, постоји одређена група намирница за коју нутриционистица и неуронаучница с Харварда др Ума Наидоо тврди да је кључна за здрав мозак - зелено лиснато поврће.
Сви се стручњаци слажу у томе да је конзумирање зеленог лиснатог поврћа есенцијално за здравље уопште, а нарочито за здравље мозга.
Врсте зеленог лиснатог поврћа које можете додати у свој јеловник су: кељ, шпинат, зелена салата, зеље, блитва, купус, раштика... А ово су три разлога због којих је, према мишљењу стручњака, прехрана богата зеленим лиснатим поврћем добра за ваш мозак.
1. Обилује витамином Б
Стања попут депресије и деменције често су повезана с мањком витамина Б, показала је студија.
“Зелено лиснато поврће је одличан извор витамина Б. Витамин познат као фолат кључан је за подршку мозга и неуролошког здравља, оптималну функцију неуропреносника и уравнотежено психолошко здравље”, каже др Наидоо. Зелено лиснато поврће је прва и главна храна коју др Наидоо савјетује својим пацијентима који желе поправити своје расположење.
2. Богато је нутријентима који јачају мозак
Зелено лиснато поврће крцато је нутријентима за јачање мозга, попут фолата, лутеина и бета каротена. Лутеин је повезан с побољшањем функција и структуре мозга код особа старије доби, а једна систематска ревизија је показала да узимање суплемената с бета каротеном може ојачати вербално и когнитивно памћење.
3. Одличан је извор влакана
Повећан унос прехрамбених влакана повезан је с нижим ризиком за развој депресије, показало је истраживање. Др Наидоо препоручује да повећате унос влакана прехраном, нарочито намирницама биљног поријекла. А зелено лиснато поврће је крцато влакнима