Аронија

Најздравија биљка на свијету, називају је суперхраном

  • Извор: Крстарица
  • 05.08.2024. 08:26

Аронија је четири до шест пута богатија антиоксидансима од бруснице и осталог бобичастог и другог воћа. Називају је суперхраном и сибирском боровницом, а носи и епитет намирнице будућности. Свјежи плодови ароније су међу најбогатијима антиоксидансима и права су ризница биолошки активних једињења, има их више од 300.

Корисна заштита од многих обољења

Ефикасно прочишћава организам од штетних материја и тешких метала и зато је корисна заштита од многих обољења. Као изузетан антиоксиданс аронија спречава стварање слободних радикала и напад на здраве ћелије у тијелу и крвној плазми успоравајући тиме старење организма и спречавајући развој хроничних болести, укључујући и рак.

Због високог удјела антиоксиданса и витамина Ц и Е аронија дјелује антивирусно, антибактеријски и противупално. Богата је антиоксидансом антоцијаном, који јача имунитет, смањује ризик од рака и успорава старење. Стимулише рад штитне жлијезде па се посебно препоручује особама с хипотиреозом. Спречава настанак кардиоваскуларних болести, снижава високи притисак и холестерол и подстиче производњу доброг холестерола. Стимулише рад јетре, помаже код жучних каменаца и упала жучног кесе. Смирује грчеве и болове у цријевима, смањује упалу слузокоже цријева и зауставља пролив. Аронија је корисна и код упале мокраћних путева.

Уочивши њену моћ, аронију су примјењивали након нуклеарне катастрофе у Чернобилу како би ублажили тегобе болесника изложених зрачењу.

За превенцију и очување доброг здравља препоручује се пола до деци сока на дан током двије недјеље по једном годишњем добу. Искористивост здравих састојака боља је ако је конзумирате након јела. Такође, високи садржај пектина и воћних киселина може код неких особа с осјетљивим желуцем изазвати мучнину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: