Иако и генетика вјероватно игра велику улогу у очекиваном животном вијеку у овим регионима, истраживања су открила да не треба занемарити ни кретање, друштвене односе, ниво стреса и исхрану. Највећи оброк у дану у предјелима гдје живе најдуговјечнији људи је доручак, а најмањи вечера.
Постоји неколико намирница које најдуговјечнији људи свакодневно једу, а када им се прије ручка или вечере закрче стомак, посежу за здравим грицкалицама.
Орашасти плодови
Орашасти плодови су уобичајена храна у већини заједница. Према Натионал Геограпхиц-у, утврђено је да адвентисти у Лома Линди, који свакодневно једу орашасте плодове, имају дужи животни вијек, нижи холестерол, мање упале и нижи крвни притисак од оних који не једу често. „Америцан Јоурнал оф Лифестиле Медицине“ наводи да је исхрана у свих пет плавих зона биљна, док је месо само за повремену конзумацију. Због тога становници већину својих масти у исхрани добијају из хране као што су ораси и маслиново уље.
Папаја
Папаја је свакодневна храна за становнике Ницоиеа у Костарики и врло вјероватно једна од најздравијих коју конзумирају. Папаја је богата витаминима Ц, Е и А, а такође садржи папају за коју се зна да помаже у смањењу упале у тијелу.
Хљеб од цијелог зрна
Најдуговјечнијим људима на свијету заједничко је да се држе подаље од бијелог хљеба. Умјесто тога, једу хљеб од цијелог зрна или кисело тијесто.
Авокадо
Становници Лома Линде су углавном адвентисти седмог дана. Осим што им је религија веома важна, углавном једу вегетаријанску храну. Авокадо је њихова главна храна. Према чланку „Натионал Геограпхиц-а“ о плавим зонама, авокадо је користан за снижавање холестерола и садржи 30 одсто више калијума него банане. Такође је утврђено да авокадо помаже у контроли тежине и смањује ризик од гојазности и дијабетеса типа 2.
Банане
Осим папаје, становници Никојеа свакодневно једу и банане, воће богато калијумом, витамином Ц и влакнима. Конзумирање довољно влакана током дана је кључни дио здраве исхране. Влакна могу помоћи у смањењу ризика од дијабетеса, побољшању здравља срца, па чак и смањењу ризика од неких карцинома.
Црни пасуљ
Црни пасуљ је дио свакодневне исхране на Икарији, у Грчкој, и откривено је да има својства ефикасна у превенцији рака и дијабетеса, као и да је корисна за здравље срца.
Кафа
Кафа је једна од основних намирница у најздравијим заједницама на свијету. Важно је како се кафа пије. Стогодишњаци га углавном пију црно, без шећера и млијека, можда само са капљицом кајмака. Ово помаже у спречавању преоптерећења шећером.
Чај
Ако не волите кафу или желите да избјегнете прекомјерни унос кофеина, чај би могао бити одлична алтернатива. На Окинави, у Јапану, редовно се пије зелени чај у који се додају јасмин и куркума. Зелени чај може помоћи у смањењу ризика од одређених карцинома, смањењу упале у тијелу, убрзању метаболизма, па чак и побољшању здравља мозга током времена. Док је зелени чај један од најздравијих избора чаја, многи други црни и биљни чајеви такође имају многе здравствене предности.