Кинески истраживачи дошли су до података да конзумирање пића са вјештачким заслађивачима може повећати ризик од атријалне фибрилације за чак 20 одсто.
Конзумирање више од два литра дијететских или других пића са вјештачким заслађивачима недјељно може повећати ризик од опасног нерегуларног срћаног ритма за 20 одсто, у поређењу са људима који уопште не конзумирају, наводи Гардиjан.
Студија из Шангаја открила је да су људи који пију таква пића подложнији стању познатом као атријална фибрилација, тачније, у питању је хаотично треперење срчаних преткомора, које имају регуларан ритам.
Симптоми атријалне фибрилације укључују умор, отежано дисање и лупање срца. Ово стање често може бити генетско, али постоје неки измјенљиви фактори ризика. Ствари које не можете контролисати су генетика и старост, исто велики фактор ризика. Међу стварима које можете контролисати су пушење, хипертензија, апнеја у сну, гојазност и исхрана.
За здравље сра, по ријечима стручњака, битно је одржавање крвног притиска као и здрав животни стил. Оно што је круцијално је правилна исхрана и вјежбање.
Још нема дефинитивног одговора на питање да ли су нискокалорична пића или пића без калорија са вјештачким заслађивачима здравија од обичних пића. Кад је у питању атријална фибрилација и исхрана, кључни су избјегавање хране са високим садржајем холестерола и масти и редовно вјежбање. Чак и незнатан губитак тежине је повезан са много ријеђим понављањем атријалне фибрилације након третмана.