21.08.2025
22:18
Без њега је готово немогуће замислити кување, а многи га радо једу и сировог. Ријеч је о обичном луку, поврћу које се годинама користи у народној медицини, али и у свакој кухињи.
И док га свакодневно користимо у јелима, ријетко размишљамо колико је заправо моћан савезник нашег здравља.
Стручњаци наглашавају да је лук права природна бомба за јачање имунитета. Богат је кверцетином, антиоксидансом који помаже у борби против упала и јача отпорност организма.
Аврамовић за АТВ након побједе: Може и боље
Осим тога, садржи витамин Ц, влакна и сумпорне спојеве који заједно чине снажну заштиту од вируса и бактерија.
Редовна конзумација лука, посебно сировог, може смањити ризик од респираторних инфекција, алергија, па чак и хроничног умора.
Термички обрађен задржава дио својих својстава, али је сирови лук најефикаснији.
За разлику од скупих суплемената и егзотичних биљака, лук је јефтин, доступан и присутан у готово сваком домаћинству.
Једе из корита, ваља се у блату: Снимак младића који живи као права свиња згадио живот свима
Управо зато многи нутриционисти поручују да би га требало чешће користити, било у салатама, умацима или као додатак топлим оброцима. Понекад су најједноставнија рјешења и најбоља.
Љубав и секс
3 ч
0Република Српска
3 ч
0Србија
3 ч
0Љубав и секс
3 ч
0Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму
0:30
Центар дана (Р)
инфотејнмент
2:00
Народ прича (Р)
репортажна емисија
2:30
У микс зони (Р)
емисија о спорту
3:00
Технолошки милијардери (Р)
документарни програм