Ако превише попустимо жудњи за шећером у прерађеној храни, узроковаћемо брз раст, а потом и једнако брз пад глукозе у крви.
Тај нагли пад подстиче још већу потребу за шећером, па се ствара зачарани круг.
Можете га прекинути само једући здраву храну која спрјечава жудњу за шећером, тврде нутриционисти.
И сложени угљенкохидрати, односно полисахариди, производе једнак учинак у погледу серотонина, само то чине спорије.
Сљедеће намирнице задовољиће ваше потребе за слатким, без штете за ваше здравље.
Парадајз
Парадајз је дјелотворан против жудње за шећером, јер садржи високу разину триптофана – материје коју тијело претвара у серотонин. Овај плод богат је и хромом, минералом који умањује жудњу за храном и регулише холестерол и ниво глукозе у крви.
Јабука
Једно од најбољих воћа за задовољавање жеље за слаткишима је јабука. Лако ју је носити са собом и није је потребно гулити или резати као друго воће. Чак и киселе сорте јабуке садрже много здравих угљених хидрата. Ово је воће богато и прехрамбеним влакнима, која дају осјећај ситости и смањују глад.
Кукуруз шећерац
Слатки кукуруз још је једна здрава намирница која вам може помоћи у “одвикавању од слаткиша”. Посебно добро сузбија жељу за слатким кад је скуван. Обилује антиоксидансима, витаминима, минералима и прехрамбеним влакнима. Осим порива за једење шећера смањује и глад.
Слатки кромпир
Још једно поврће које вам може помоћи је слатки кромпир или батат. Ова намирница неће само задовољити вашу жудњу за слатким, него ће додатно организам снабдјети витамином Ц, Д и Б6 и жељезом. Храњиве материје у слатком кромпиру могу спријечити болести срца, рак и друге дегенеративне болести.
Цимет
Цимет је фантастичан зачин који има изврстан укус и мирис, па га можете додати многим јелима.
Цимет одлично помаже против жеље за слатким. Овај зачин спрјечава нагле осцилације у нивоу глукозе које придоносе жудњи за шећером и тиме одлаже потребу за уносом нове порције шећера.