01.09.2025
22:13
Међутим, иако га многи са разлогом уврштавају у прехрану, постоје групе људи којима конзумација нара може нанијети више штете него користи.
Ово је пет група људи које би требале избјегавати нар или га конзумирати са великим опрезом, преноси Index.
Нар природно снижава крвни притисак јер опушта крвне жиле, захваљујући високом удјелу калијума и антиоксиданса.
Иако је то корисно за особе са повишеним притиском, код људи који већ имају низак притисак (хипотензију) може узроковати проблеме.
Прекомјерно конзумирање нара може додатно снизити притисак, што може довести до вртоглавице, замагљеног вида, несвјестице, па чак и шока.
Студије показују да 300 ml сока од нара дневно може снизити систолички притисак за око пет mmHg, а то код особа са већ ниским притиском може бити опасно.
Нар може утицати на дјеловање неких лијекова јер успорава њихову разградњу у јетри. Ријеч је о лијековима попут АЦЕ инхибитора, статина, бета-блокатора и лијекова за разрјеђивање крви.
Састојци у нару могу успорити ензиме који су кључни за обраду лијекова, што повећава њихову концентрацију у крви и тиме и ризик од нуспојава.
Ако сте на дуготрајној терапији, особито за срце или крвни притисак, свакако се посавјетујте са претходно са љекаром ако га желите почети користити.
Нар може утицати на згрушавање крви и ометати дјеловање лијекова који се користе током анестезије.
Због тога се препоручује избјегавати нар барем двије седмице прије операције како би се смањио ризик од крварења и других компликација током захвата.
Чак и ако га редовито конзумирате, у овом периоду је важно направити паузу како бисте обезбиједили сигуран опоравак.
Иако нар садржи влакна која су корисна за пробаву, код особа с осјетљивим желуцем или синдромом иритабилног цријева може изазвати супротан учинак. Танини у нару могу надражити пробавни систем, узроковати надутост, грчеве или пролив.
Такође, сјеменке нара су тврде и тешко се пробављају, што додатно може оптеретити цријева. Ако након конзумације осјећате нелагоду, боље је нар избјегавати.
Иако ријетко, алергијске реакције на нар су могуће. Симптоми укључују сврбеж, осип, отицање лица и грла, а у тежим случајевима и отежано дисање или анафилактички шок.
Особе које су већ алергичне на воће попут јабука или брескви требају бити посебно опрезне због могућих крижних реакција.
Чак и благи симптоми попут пецкања или црвенила након конзумације могу бити знак да бисте нар требали избјегавати.
Најновије
Најчитаније
22
56
22
53
22
51
22
47
22
46
Тренутно на програму
0:00
Центар дана (Р)
инфотејнмент
1:30
Свет пољопривреде (Р)
емисија о пољопривреди
2:30
Персона (Р, 12+)
серијски програм
4:30
Азија, скривена мјеста (Р)
документарни програм