Извор:
Телеграф
31.07.2025
14:18

Фармацеутски хемичар са Универзитета у Фрајбургу Михаел Милер упозорава на забрињавајуће нивое трифлуороцтене киселине (ТФА) у винима.
Док су старија вина, све до 1970-их, била чиста, од 1980-их ниво ТФА расте, а од 2010. биљежи се нагли скок. Његов закључак је алармантан.
"Нова вина садрже изузетно високе нивое ТФА, што нисмо предвидјели", каже Милер.
У појединачним узорцима забиљежене су концентрације до 300 микрограма по литру, што је десет пута више у року од 15 година. За Милера је ствар јасна: "Имаћемо проблеме. Питање је само када и у ком обиму."

ТФА је безбојна со трифлуороцтене киселине и припада групи ПФАС, која обухвата више од 10.000 синтетичких хемикалија које се налазе у бројним свакодневним производима: тигањима, одјећи за боравак на отвореном, амбалажи за брзу храну, пестицидима, па чак и лијековима.
Када доспију у животну средину, ПФАС се тешко или готово никако не разграђују. Зато се називају и "вјечним хемикалијама".

"Сваки килограм ТФА који испустимо трајно повећава оптерећење животне средине. Разградња се не очекује", упозорава Милер.
Најновије
Најчитаније
17
34
17
31
17
30
17
19
17
19
Тренутно на програму