Јагоде су идеална и јако здрава намирница, у којима сада, када им је сезона, имамо прилике да уживамо.
Богате су антиоксидансима и штите наше тијело од слободних радикала и оштећења. Поред обиља витамина Ц и А, садрже и влакна, гвожђе и фолну киселину, а ево пет сјајних разлога да их једете што чешће током сезоне.
Штите од рака
У истраживањима, јагоде су на листи најбољих намирница које смањују стопу смртности од рака. Оне такође значајно смањују пролиферацију ћелија рака јетре код људи.
Побољшавају здравље мозга
Помажу у смањењу ефекта оксидативног стреса и заустављању слабљења функције мозга. Истовремено, побољшавају способност учења и моторичке способности.
Добре за одржавање здравих зглобова
Намирнице богате витамином Ц, као што су јагоде, штите од упалног артритиса који погађа зглобове.
Витамин Ц
Осим што је снажан антиоксиданс, витамин Ц је неопходан и за дјеловање ензима који учествују у стварању колагена.
Правилан рад срца
Хранљиве материје које се налазе у јагодама, попут фолне киселине, витамина Б6 и калијума, важне су за здраво срце, али помажу и у лучењу хормона штитне жлезде и витамина Б2 и Б5, који учествују у производњи енергије.