Кисели купус богат је витамином Ц, који је важан антиоксиданс, а такође садржи и много калцијума, калијума, гвожђа и витамина Б комплекса. Ферментацијом купуса ствара се и витамин Б12, који се налази искључиво у намирницама животињског поријекла, зато се кисели купус посебно препоручује веганима и вегетаријанцима.
Кисели купус је природан извор пробиотских бактерија које поправљају наш имунолошки систем.
Због тако доброг баланса микроорганизмима, ова намирница се увијек препоручује у случају неких болести проузрокованих дисбалансом цријевне флоре, посебно након терапије антибиотицима, преноси Гранд.
Препоручује се и за снижавање лошег холестерола у крви, за убрзавање метаболизма, али и за побољшање расположења.
Кисели купус је сиромашан калоријама, садржи тек 25 калорија на 100 грама, због чега је идеална намирница за дијету.
Такође је добар и за слабокрвне особе јер је богат минералним солима, витаминима и хлорофилом.
Особама које пате од високог крвног притиска савјетује се да не уносе више од једне порције на дан јер је ферментисани купус пун натријума, пише Задовољна.рс.
Најновије
Најчитаније
17
44
17
36
17
33
17
30
17
24
Тренутно на програму